Palgatõusust saab tuleva aasta eelarve keskne teema

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts Foto: Liis Treimann

Riigieelarve aruteludel tulevad muu hulgas kõne alla politseinike palgatõus, toimetulekupiiri tõstmine ja kohtureform.
 

Teadmisega «raha pole, aga soovid on suured» algavad tänasel valitsuse kabinetinõupidamisel tuleva aasta riigieelarve arutelud, kus esmalt kuulatakse ära rahandusministeeriumi vaoshoitud majandusprognoos ja tehakse esimene ülevaade ministritevahelistest läbirääkimistest.
Kuigi pilt on valitsusliikmetele üheselt selge: rahandusministeerium ütleb, et raha pole, ministrid püüavad paljudesse valdkondadesse vajalikku lisaraha saada.

Ministrid saavad aru, et riigi rahaseis pole kiita, ja üksteise ületrumpamist püütakse vältida. Kiusatus selleks kindlasti on, sest valimisteaasta jätab eelarve kokkupanekule alati oma pitseri ja soov rahvale heameelt valmistada on tavapärasest suurem. «Ei oska nii öelda... Pigem on 2014. aasta ikka vaheaasta ja riigikogu valimisi silmas pidades saab tõsisemaks katsumuseks 2015. aasta eelarve kokkusaamine,» leidis üks valitsuskabineti liige.

Samas on peamised tähtajad juba paika pandud: koalitsioonileppe järgi langetatakse tulumaksu ühe protsendi võrra 2015. aastal ja tuleva aasta aktsiisitõus on samuti paigas.

(Koalitsioonierakonnad on jõudnud ka konsensusele, et tulumaksuvaba miinimumi peab tõstma, kuid mil määral, selles on erakonnad eri meelt: IRL peab võimalikuks 500 euro piiri, Reformierakond nii optimistlik pole.)

Majandusminister Juhan Parts leidis, et kogu kõneluste suunaandjaks võiks olla sarnane mure Põhjamaadega – majanduskasv on alla ootuste. «Lähtekohaks peaks olema see, et eelarve peab toetama majanduskasvu.

Olime liialt optimistlikud ehitussektori elavnemise suhtes, see sektor pole taastunud,» tõdes Parts. Keskseks küsimuseks saavad tema hinnangul ka palgad, sissetulekute kasv, mis soodustaks mõõdukat tarbimist. Ja oluliseks saab ministri sõnul ka see, kui kiiresti suudame euroliidu tuleva aasta eelarvest raha oma turule tuua.

Siseminister Ken-Marti Vaheril on osaline vastus Partsi soovidele: nimelt hoiab ta kinni oma soovist tõsta politseinike palka 13 protsendi võrra. «Ei tahaks hakata trummi lööma enne, kui konkreetsem arut­elu valitsuskabinetis on toimunud,» lausus Vaher. «Selge on see, et siseministeerium taotleb valitsuses politseinike palgatõusuks järgmise aasta eelarvest lisavahendeid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles