Õpilasmaleva noored ootavad suvelt rohkem lõbu kui tööd

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile päeval marssis läbi vanalinna tänavuste malevlaste rongkäik, saatjaks rõõmsad hõisked ning politseiorkestri pasunahelid.
Eile päeval marssis läbi vanalinna tänavuste malevlaste rongkäik, saatjaks rõõmsad hõisked ning politseiorkestri pasunahelid. Foto: Peeter Langovits

Eile alustas veidi üle tuhande naerunäolise ja valjuhäälse noore uut malevasuve. Kuigi neil tuleb kolm nädalat teha heakorra- ja marjakorjamistöid, on töö noorte sõnul üks viimaseid asju, mis malevasuvega seostub – pigem minnakse lõbusalt aega veetma.


«Tulin malevasse, kuna mul pole linnas midagi teha. Tahaksin pigem sõpradega aega veeta kui raha teenida. Olen sel suvel ka Stroomi rannas veidi tööd teinud. Peamine on ikka puhkamine,» rääkis 14-aastane Marek, kes läheb heakorratöid tegema Luua malevasse.



Laulasmaa malevasse suunduv Kerttu rääkis, et tema peamiseks põhjuseks malevlaseks hakata oli see, et aeg mööduks huvitavalt, samuti oli soov veidi raha teenida ja uusi tutvusi saada.



Leidub ka tõsiseid töötegijaid

Rohkem töövõimalusi tal suveks leida ei õnnestunud. Sarnased põhjused olid malevasse minekuks ka Toolsesse suunduval Kadril – soov oli lihtsalt linnast ära saada ja uusi tutvusi sobitada.



Lõbusalt aega veeta soovijate kõrval tungles malevasse aga ka neid, kel tõsised tööplaanid.


Karoli, kes hakkab laulu- ja tantsupeol toitlustamistööd tegema, rääkis, et läheb peamiselt raha teenima. «Tulin malevasse, et raha teenida. Täpselt ei tea, palju raha teenida tahaks, aga tulin, jah, raha teenima. Töötan ainult laulupeo ajal, toitlustuses. Olen mitu aastat malevas käinud ja mulle see meeldib,» sõnas Karoli.



15-aastase Gregori sõnul on malevasuvi suurepärane kogemus. «Mu eesmärk oli saada sõpru ja teenida ehk natuke raha. Tahtsin veeta aega teiste noortega ja käia rannas ja puhata. Meil sai tegelikult juba malev läbi, sest olime esimeses vahetuses.



Tegime heakorratöid ja koristasime. Tööpäevad olid umbes kuus tundi ja väga mõnus oli,» rääkis ta.


Ühed eriti häälekad malevlased hõiskasid otse Tallinna Raekoja platsile püstitatud lava ees. Pärast abilinnapea Kaia Jäppineni heasoovlikku kõnet väljendasid oma arusaamu väga selgelt.



«Kino peab saama ja lõbus peab olema. Meie lähme malevasse mõnusalt aega veetma ja puhkama,» kõlas Leevakule minevate 15-aastaste poiste Toomase ja Olevi suust.



SA Õpilasmalev juhataja

Eero Kiipli sõnul oli sellel suvel noori malevalembelisi isegi rohkem kui eelmisel suvel, aga töökohti oli mõnevõrra vähem ja kahjuks jäi hoolimata paari­kümnest juurde tekkinud tööandjast umbes 400 noort siiski varujärjekorda.



Töövõimalused vähenevad

«Probleem on ka see, et kaubandusketid sellel aastal majandusliku olukorra tõttu noortele tööd ei paku, see aga vähendab mõningaid töövõimalusi,» lisas Kiipli.


«Kuna Tallinna linn maksab kinni enamiku malevlaste kuludest, siis kaasatakse õpilasmalevasse vaid pealinna noori. Samas on väiksemaid malevaid moodustatud ka mujal Eestis. Nende initsiatiivil on tehtud ka plaane panna kokku üle-eestiline õpilasmalev, kuid praegu ei ole selleks vajalikke võimalusi,» tutvustas õpilasmaleva juht tulevikuplaane.



Malevasuvi 2009

•    Tänavu suvel pakub SA Õpilasmalev töötamise võimalust 1200le pealinna noorele.


•    Malevasuvi avati eile traditsiooniliselt rongkäigu ja kõnedega, saatjaks politseiorkester. Seejärel sõitsid linnaväliste malevarühmade esimesed vahetused oma uude kolmenädalasse laagripaika.


•    Malevarühmasid on 62. Neist on 31 linnamalevad, ülejäänud asetsevad laiali üle Eesti.


•    Peamised tööd noortele on tänavugi heakorratööd ning marjade ja herneste korjamine.


•    Õpilasmalev on mõeldud 13–18-aastastele noortele, selle eesmärk on töökasvatus ning sotsiaalse kompetentsi kujundamine.


•    Malevasuvi lõpetatakse 11.–13. augustini kestva suure õpilasmaleva kokkutulekuga.


•    Õpilasmaleva tegevust kureerib sihtasutus Õpilasmalev.


Allikas: SA Õpilasmalev

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles