Palgakärpega päästjad rassivad pool aastat koondamishirmuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad on nördinud, kuid tööd tuleb edasi teha. Eile põles Kuusalu lähedal mitu hektarit metsa, mida sõitsid kustutama Loksa komando päästetöötajad. Fotol tuletõrjuja Aare Ehalaas.
Päästjad on nördinud, kuid tööd tuleb edasi teha. Eile põles Kuusalu lähedal mitu hektarit metsa, mida sõitsid kustutama Loksa komando päästetöötajad. Fotol tuletõrjuja Aare Ehalaas. Foto: Mihkel Maripuu

Päästetöötajail tuli koondamishirmus leppida palgakärpega ning päästjate nõudeks olnud 24-tunniseid vahetusi ei kehtestatud, kirjutab Tuuli Koch ajalehes Postimees.


Nii nagu läks töölepinguseadusega, kus ametiühingute hääl jäi nõrgaks, nii läks eile ka siseministeeriumi ja ametiühingu vaidlusega päästetöötajate palga osas: tuleb kaheksaprotsendiline palgakärbe ja töökorraldus jääb samaks.

Oktoobris avatakse läbirääkimised uuesti, et arutada tuleva aasta töötasusid ja töökorraldust. Nimelt soovivad päästjad tagasi aega, mil tööl sai käia 24-tunnistes vahetustes, sest sellise töökorraldusega oli päästjatel võimalik pere toitmiseks lisatöid teha.

Päästjad on jagatud kolme gruppi: esimeses grupis need, kel kõige vähem väljasõite, ja kolmanda grupi töötajatel kõige rohkem. Mullu sõlmitud kollektiivleppes on sees punkt, et esimeses grupis töötajatele on 24-tunnised vahetused endiselt lubatud, teisele kahele aga mitte ning need mehed käivad tööl 12-tunnise valvegraafikuga.

Lühemaid valveid põhjendab ministeerium Euroopa Nõukogu direktiiviga, mis lubab teha maksimaalselt 13-tunniseid tööpäevi, et oleks tagatud töötaja tervis ja turvalisus.

Riigi- ja omavalitsusasutuste töötajate ametiühingu liidu (ROTAL) juht Kalle Liivamägi tõdes, et juuni alguses lubas ka siseministeeriumi kantsler, et 24-tunnist vahetust kaalutakse uuel aastal taas.

Antud artikli täisteksti loe Postimehe paberversioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles