Galerii avalikustas eraelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nooruse galerii lisab oma­­näoliste ruumide ja mitmekülgsete näitustega värvi Tartu kunstielule. Praegu on avatud abikaasadest kunstnike Kristina ja Hando Tamme maalinäitus «Eraelu».

Kristina Tamm on kunstiajaloolane ning Tartu kõrgema kunstikooli kunstiajaloo ja filosoofia lektor, Hando Tamm on maali- ja tegevuskunstnik ning sama kooli meedia- ja reklaamikunsti osakonna külalislektor.

Nende näitust tutvustavas tekstis lubatakse elamust teooria ja praktika ühendusest, privaatse lõuendi ja avaliku ruumi kohtumisest ning diletandi vastutustundetu loomisrõõmu ja diplomeeritud akadeemilise professionaalsuse meeldivat sulamist. Näitusekülastaja ei pea pettuma.

Avalik ja peidetud pool
Tamme pere «Eraelu» on eksponeeritud galerii kahel korrusel. Näituse esimene osa asub pearuumis – mürarikkast tänavast avarate akendega eraldatud suures heledas saalis. Teine, maa-alune osa võib esmakülastusel kahe silma vahele jääda, kuigi neoonvärvides noolekesed kutsuvad süngevõitu trepist alla keldrisse.

Selle väljapaneku puhul ei lõhu kaheks jagamine terviklikkust, vaid annab ekspositsioonile vajaliku duaalsuse.

Nimelt on esimene korrus justkui (era)elu see osa, mis on avalik, keldrisse jääb aga alateadvuslik substants. Kelder, mille põrandad on kohati viltu ja katkised, mille ruumid on kesiselt valgustatud, loob kõneka sümbioosi kahe Tamme loominguga.

Äratundmisrõõm
«Eraelu» pakub äratundmisrõõmu kahel viisil.
Suures saalis tunneb maalidelt ära kultuurikihi eredamad tähed nagu Aadam ja Eeva, Tom ja Jerry, Miša ja Vigri.

Milline osa on neil vaataja elus? Justkui fiktsioonid, kuid teatud eluetappidega nii reaalselt kui ka sümboolselt seotud. Koos muige ja nostalgiaga viivad nad mõtted meediale ning tõstatavad küsimusi eraelu tähenduse ja piiride üle tänapäeva ühiskonnas.

Maalid keldris on pealkirjastamata. Äratundmine pöördub nüüd iseendasse, kutsudes vaatajas esile isiklikke tundeid abstraktsetest värvikompositsioonidest. Kristina ja Hando Tamme eraelu muutub külastaja eraeluks, kus seguneb teooria ja praktika, avatu ja suletu, just nagu lubatud.

Kas teate?

Näitus

• Galeriis Noorus Riia mäel on maalinäitus «Eraelu».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles