Noorteaktsioon sulges Mere puiesteel sõiduraja, et teha ruumi kõndijatele ja ratturitele

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Arhitektide Liidu Noortekogu korraldatud erakordse noorteaktsiooni «Linnatänava 1:1 makett Mere puiestee näitel» suleb kuni 1. septembrini Tallinna ühel tuiksoonel sõiduraja ja sunnib autojuhte kiirust maha võtma. Nii jääb Mere puiestee äär jalakäijatele ja ratturitele, seal kasvab muru ja tegutsevad turg ning tänavakohvikud.

Reede hommikul hakkas aktsioon alles ilmet võtma: et ratturid algselt neile mõeldud ribal sõita ei julenud, märgiti värvikriidiga asfaldile ka kaherattalised. Beeži maastikuauto juht, kes majade vahelt välja manööverdades leidis end kesk murulappe ja rattateed, paistis jahmunud, ent kogus end kiirelt ja manööverdas piirdeaia vahelt välja. Korraldajate sõnul neil kokkupõrkeid sõidukijuhtidega seni ette tulnud pole.

Korraldajate sooviks on välja tuua Mere puiestee kasutamata potentsiaalid. Mere puiesteel kui peamisel Tallinna kesklinna merega ühendaval tänaval on kõik eeldused kujuneda esinduslikuks Tallinna peatänavaks: elavaks ja võimalusterikkaks ühenduslüliks kesklinna ja mere vahel, kus leidub ruumi ja tegevusi nii tallinlastele kui Tallinna külalistele.

 Eesti Arhitektide Liidu aseesimehe ja noortekogu esindaja Ingrid Aasoja sõnul on tänavaruumi muutmise eelduseks tänavaäärsete äride ärgitamine tekkivasse jalakäijate linnaruumi laienema – näiteks välilettide ja välikohvikute näol. Tekkiv linnaruum pakub hulgaliselt tegevusvõimalusi ka linnaruumi kasutamiseks erinevatele tegevustele, nagu male-ja kabeklubi, petank, raamatukogu jne.

« Eesmärgiks on projitseerida linnaruumi midagi veel püsivamat kui festival. Suur rõhk on spontaansetel omaalgatuslikel tegevustel,»kutsub Aasoja üles kõiki tallinlasi noorteaktsioonile kaasa elama ja osa võtma.

Sündmuse viib ellu Eesti Arhitektide Liidu Noortekogu koostöös Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuritudengitega. Koostööparneriteks on Tallinna linn, linnaruumiga tegelevad MTÜd, Mere puiesteega piirnevad või ümbruskonna kultuuriasutused ja ärid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles