Rõivapoe avalik häbipost on omanikule palju abi toonud

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maantee veerel Järve Keskuse vahetus läheduses paiknev rõivapood Säästur1 on juba pikemat aega tegelenud lisaks poepidamisele pättide tagaajamisega, kes nende poest kavalate ja põhjalikult läbimõeldud nippide abil kaupa turvaväravast välja veavad.

Poe omanik Anti Sarvin, kes omab sama keti müügipinda ka kesklinnas, ütles Postimehele, et häbipost pole päriselt seaduslik viis pättidega tegeleda, kuid abiks on see olnud küll.

Pärnu maantee pood on kokku varustatud kaheksa turvakaameraga, mille abil on tuvastatud varga nägu ning see fotona avalikku häbiposti riputatud.

«Meil on olnud situatsioone, kui mõni varas on pärast väärtegu tulnud häbipostist oma pilti maha kakkuma, kuid kuni pood pole varastatud esemete eest raha tagasi saanud, ei ole me pilti eemaldanud,» rääkis Sarvin.

Häbiposti tõttu on poes vargused vähenenud. «Vargad ei julge enam nii süsteemselt tegutseda, sest me oleme nende nipid juba läbi näinud. Müüjad tunnevad üpris hästi ära need, kes kuidagi kahtlaselt mõjuvad ning asuvad seejärel kõrgendatud valmisolekuga selliste ostlejate tegevust jälgima.»

Kõige tavalisem suliskeem on seesugune, et tullakse poodi paarina - mees ja naine. Meed võtab kauba, «proovib» seda proovikabiinis (kus eemaldab turvaelemendid) ning paigutab seejärel kauba tagasi meeldejäävatesse kohtadesse. Mõne aja pärast tuleb naine, topib kauba kotti ja jalutab läbi turvaväravate nagu «õige mees».

Häbipostil eksponeeritud peaksid selleks, et poeomanik nende avalikult väljapandud nägudega seadusevastaselt käitudes karistada saaks, politseile avalduse esitama. «Aga see olukord oleks juba niivõrd absurdne, et varas läheks ise avaldust kirjutama. Siis oleks ta ju kohe ka vahele võetud,» rääkis Sarvin olukorra kahepidisusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles