Eelarvekärped lõikasid ametnike palkasid erineval määral

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Riigi tehtud kaks negatiivset lisaeelarvet on ministeeriumides töötavate inimeste palkasid lõiganud erineval määral ning kõige valusamalt näib kärbe olevat löönud sotsiaalministeeriumi töötajaid.

Sotsiaalministeeriumi meedianõunik Jana Zdanovitš märkis Postimees.ee`le, et kahe lisaeelarvega on ministeeriumi töötajate palgad alates 1. juulist võrreldes aasta algusega kahanenud 16-18,5 protsenti.

Seejuures kahanes 1. aprillist palk 7 protsenti ning ülejäänud lõigati 1. juulist. Praegu oli töötajatel seejuures võimalik valida kolme variandi vahel - täiendav ligi 9-protsendiline palgakärbe, töökoormuse vähendamine kümme protsenti või 12 tööpäeva palgata puhkust.

Just nende variantide erisusest tulebki vahe, kas palgakärbe on 16 protsenti või kuni 18,5 protsenti.

Justiitsministeeriumi töötajate palkasid on kahe kärpega nuditud 11 protsenti, sellest 1. juulist viidi ellu 4-protsendiline kärbe. Samas märkis ministeeriumi avalike suhete juht Ivi Papstel, et kuna kaotatud on ka 10-protsendiline tulemustasu fond, siis tegelikkuses on ministeeriumi töötajate sissetulek vähenenud keskmiselt 21 protsenti.

Paljudel ministeeriumidel jääb tänavune palgakärbe 15 protsendi peale - 1. aprillist 7 ja 1. juulist 8 protsenti. Nii on toimunud haridus- ja teadusministeerium, kaitseministeerium ja välisministeerium.

Kaitseministeeriumi palgakärbe on siiski väikese konksuga - kogupalka 8 protsendi võrra vähendatakse selle palga osa ulatuses, mis ületab miinimumpalka. Ministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul tagatakse selle abil, et palgakärbe mõjuks pehmemalt madalapalgalistele töötajatele.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis palgafond vähenenud kahe eelarvelõike peale kokku kahanenud 18 protsenti ning otsene palgakärbe aastasest sissetulekust on 10 protsenti.

Põllumajandusministeeriumis palgakärbe 1. juulist on 5 protsenti ning koos märtsis läbi viidud töötasude vähendamisega on sel aastal kokku kärbitud palkasid 12 protsenti.

Siseministeeriumi töötajate palgad vähenevad 1. juulist 8 protsenti ning kahe eelarvekärpe peale on personalikulusid kokku vähendatud 15 protsenti.

Kultuuriministeeriumi töötajate sissetulekud on kahe eelarvekärpe tulemusel vähenenud 10,6 protesenti.

Keskkonnaministeerium personalikulud on kahe kärpega vähenenud vähenenud 13 protsenti, sellest juulist 4,7 protsenti. Samas on kogu ministeeriumi valdkonnas koondatud sel aastal seoses suurte ümberkorraldustega enam kui 100 töötajat ehk üle 15 protsendi, mille tulemusel kasvas allesjäänute töömaht.

Rahandusministeeriumis on personalikulud kahe eelarvekärpega vähenenud 17,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles