Riigikohtu narkootsus seadusemuudatusi ei too

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepisuitsetaja.
Kanepisuitsetaja. Foto: Reuters / Scanpix

Justiitsministeeriumi hinnangul ei tekitanud riigikohtu otsus kuulutada narkojoove mittekaristatavaks õigusvaakumit ning vastavat seadust muutma ei hakata.


«Justiitsministeerium ei näe kehtivas õiguses ega selle rakendamises kohtute ja õiguskaitseorganite poolt nimetatud küsimuses vaakumit,» ütles ministeeriumi pressijuht Ivi Papstel Postimees.ee'le.

Kuigi politsei ei saa värske kohtuotsuse valguses enam näiteks reidide käigus tabatud narkojoobes isikuid karistada, ei ole justiitsministeeriumil lahendi valguses kavas algatada narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse sõnastuse muutmist.

«Joobes olek - olgu siis tegu alkoholi või narkoainega - ei ole iseenesest Eestis keelatud, ta on seda vaid juhul, kui sellega ühtlasi tõsiselt häiritakse kaaskodanike elu,» rääkis Papstel.

Tema sõnul tasub arvestada ka, et mõnes euroliidu riigis - näiteks Hollandis - on Eestist erinev õiguslik ja faktiline režiim, eriti mis puudutab kergemaid narkootikume nagu näiteks kanep. «Schengeni õigusruumi tingimustes ei ole välistatud, et isik võib olla ainet tarvitanud erineva õigusliku režiimiga riigis.»

Riigikohus leidis eelmisel nädalal, et narkojoove ei tõenda uimastitarvitamist, mistõttu ei saa näiteks «pilvespäi» autojuhtimises süüdi mõistetud noormeest karistada ühtlasi uimastitarvitamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles