Opus Dei liikmed korraldavad Eestis lastelaagrit

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turismitalu.
Turismitalu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna lõppes Viljandimaal Ramsil kuuepäevane eelkõige filmi ja raamatu «Da Vinci kood» kaudu eksliku nurga all avalikkuse ette sattunud katolikuorganisatsiooni Opus Dei liikmete korraldatud lastelaager.


See polnud siiski organisatsiooni enda üritus, vaid korraldaja oli kristlik poisteorganisatsioon Alfa klubi, mille kodu on Tallinnas Opus Deiga samal aadressil.

Üritus oli klubi eestvedaja, Opus Dei liikme Josemaria Cameani sõnul suurelt osalt meelelahutuslik - täis jalgpalli, ujumist ning muid seiklusi -, kuid oma koht oli ka usul. Näiteks sai osaleda Opus Deisse kuuluva preestri läbiviidud katoliku missadel ning igal hommikul peeti loenguid teemadel nagu kuulekus, usaldus, vastutustundlikkus jne.

Cameani sõnul ei kandnud üritus kindlasti Opus Deile kasvulava tekitamise eesmärki, sest seal ei olnud ühtki seda organisatsiooni tutvustavat loengut.

Noori Opus Deisse ei võeta

Tema jutu järgi ei saa noored ise ka Opus Dei liikmed olla, sest ühingusse kuulumiseks peab olema vähemalt 18-aastane, kuid laagris olid ja Alfa klubisse kuuluvad valdavalt 11-14-aastased poisid.

Klubi ja Opus Dei erinevust ilmestab ka asjaolu, et klubisse kuuluvad ja selle üritustel käivad nii katoliiklikud, luterlikud kui ristimata noored.

Klubis on Cameani sõnul umbes 25 noort ning üritusel osales 15.

Alfa klubi on vaikselt tegutsenud juba kümmekond aastat ning taolisi kogunemisi on korraldatud ka kolmel varasemal aastal - siis küll Saaremaal. Kui seekord on laagris enamuses katoliku noored, siis eelmine kord olid luterlased.

Viljandimaal Pärsti vallas asuv Kivi turismitalu jättis Cameani sõnul neile nii hea mulje, et plaanitakse järgmisel aastal tagasi tulla.

Opus Dei koguneb samas kohas 

Kuid sama talu ka Opus Deile oluline - nimelt on juba kümmekond aastat seal kogunenud organisatsiooni Eesti haru koos väliskülalistega.

Näiteks tänavu veedeti seal kolm nädalat juunis ja järgmine sarnane üritus on augustis.

Camean ei osanudki neid kogunemisi täpselt nimetada, sest nad ei ole niivõrd tavalised suvepäevad kui rohkem midagi suveülikooli-laadset.

Igal suvekogunemisel süvenetakse mõnda filosoofilisse vms teemasse põhjalikumalt, kusjuures esinevad professorid mitmelt poolt maailmast.

Ka ürituste osalejaskond ei piirdu Eestimaaga ning esindatud on kõik ümbritsevad maad ning isegi Poola ja Taani.

Üritused on Cameani sõnul omamoodi argielust aja mahavõtmine, kus harimise kõrval palvetatakse, mõeldakse nii olnule kui tulevale ja eneseparandamisele.

Piitsutamisi pole

Kindlasti ei ole seal piitsutamisi jms, mida Dan Brown oma poleemilises menuromaanis «Da Vinci kood» Opus Dei tegevuse osana kirjeldab.

Cameani sõnul on Dan Browni abil liikvele läinud müüdid oma absurdsuses ühtpidi muigama panevad, kuid teisalt valusad. Tema väitel on Opus Dei võrreldav perekonnaga ja ta küsib, et kes meist ei tunneks puudutatuna, kui tema perekonda rünnatakse.

«Tänapäeval on naiivne uskuda, et selline asi on võimalik,» kommenteeris ta Browni kirjeldusi, nagu organisatsioon oleks rahvusvaheliste suurkonspiratsioonide taga ning seal oleksid ennast piitsutavad mungad.

Tema hinnangul solvas see raamat eelkõige katoliiklust, mitte niivõrd Opus Deid.

Suur osa välismaalastel

Eestis on Cameani sõnul suurusjärgus 30 Opus Dei liiget, kes on valdavalt eestlased ja välismaalased.

Opus Dei on 1928. aastal asutatud katoliku kiriku personaalprelatuur, mis aitab tavalistel ilmikutel otsida pühadust oma igapäevases tegevuses, eriti töös ning selle kaudu.

Personaalprelatuur on katoliku kiriku üksus, mille eesotsas on prelaat, kes on aruandev Piiskoppide Pühale Kogule, ning mis koosneb ilmikutest ja vaimulikest. Sõna «personaalne» osundab sellele, et määravaks on siin isikud/persoonid, samal ajal, kui näiteks piiskopkonnad ja kogudused on määratletud geograafiliste alade kaudu.

80 000 liiget

Prelatuuri kuulub enam kui 84 000 isikut, umbes 1 800 neist on preestrid. Naisi ja mehi on umbkaudu võrdselt.

Suurem osa liikmetest on abielus. Mõned jäävad vallalisteks ja nendest moodustavad preestrid väikese osa (vähem kui 2 protsenti koguarvust).

Enamasti teevad liikmed sedasama tööd ja elavad oma perekonna- ja sotsiaalset elu nagu kõik teised, täpselt nii nagu ka siis, kui nad ei oleks Opus Deis.

Opus Dei vaim julgustab neid täitma oma igapäevaülesandeid selliselt, et see oleks vääriline ohver jumalale ning teeniks parimal viisil nende perekonda, sõpru ja ühiskonda. Sel kombel nad püüavad oma töö ja teiste igapäevaste kohustuste kaudu arendada kristlikku voorust ning julgustavad ka teisi toimima samuti.

Saavutamaks seda pöörduvad nad sageli sakramentide poole, eraldavad iga päev aega palvele, vaimsetele lugemistele ning muudele pühendumuslikele toimingutele. Nad püüavad elus rakendada kristlikku enesesalgamist, eriti väikestes asjades - tööl, perekonnaelus, asetades teisi esikohale, osutades tähelepanu detailidele jne.

Loe lisa! Opus Dei püüab usku peale surumata eeskuju näidata

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles