Ministeerium parandab puuetega inimeste toetuste süsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vastuseks nägemispuudega inimeste eilsele meeleavaldusele lubas sotsiaalministeerium muuta kehtivat sotsiaaltoetuste määramise korda.

70 nägemispuudega inimest nõudsid eile sotsiaalministeeriumi ja Riigikogu hoone ees piketeerides paremaid töö- ja rehabilitatsioonivõimalusi ning kehtiva puudeastmete süsteemi muutmist.

Praeguse korra järgi sõltub puude raskusaste sellest, kui palju vajab inimene kõrvalist abi. Näiteks kui pime õpib abivahendite, rehabilitatsiooni või muude asjaolude tõttu oma eluga paremini toime tulema, võib talle algselt määratud sügav puue muutuda paberites raskeks, mis tähendab aga kaotust nii toetussummade suuruses kui soodustustes.

«Praegune seadus justkui ütleks pimedale – oled juba nii kaua pime olnud, et peaksid sellega harjunud olema ning sellepärast pole sul ka enam sügavat puuet vaja,» kostis Eesti Pimedate Liidu juhatuse esimees Ago Kivilo.

Nii pimedatega kohtuma tulnud Riigikogu Sotsiaalkomisjoni esimees Mai Treial kui sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Sigrid Tappo tunnistasid vajadust kehtiva puudeastmete süsteemi muutmiseks. Tappo sõnul tuleks hooldajatoetuste ning muu kõrvalise abi määramine anda kohalike omavalitsuste pädevusse, kes on oma piirkonna elanike probleemidega paremini kursis kui pealinnas resideeruvad ametnikud.

«Praegune toetuste süsteem, mis vastuvõtmise hetkel täiesti normaalsena tundus, on liiga jäik ning häirib nii ministeeriumit kui puuetega inimesi,» möönis Tappo. «Kavatseme seda muuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles