ESTO-l osalejatele ei meeldi uus lipu langetamise signatuur

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika Hermani lipu langetamise tseremoonia kütab jätkuvalt kirgi.
Pika Hermani lipu langetamise tseremoonia kütab jätkuvalt kirgi. Foto: Toomas Huik

Juuni lõpus Saksamaal toimunud ülemaailmsetel eestlaste päevadel osalejate arvates tuleks Pika Hermanni tornis lehviva sinimustvalge langetamisel kasutada hoopis meloodiat «Kaunistage Eesti kojad».

ESTO rahvuskongressi avatud mikrofoni ajal esitas professor Hain Rebas resolutsiooni ettepaneku, mis kahetses hiljuti riigikogu poolt tehtud ettepanekut muuta Pika Hermanni lipu langetamise laulu, rääkis ESTO 2009 üks korraldajatest Aho Rebas Postimehele. See võeti ka vastu.

Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu poolt korraldatud ESTO 2009 rahvuskongress võtab teatavaks riigikogu poolt esitatud ja presidendi poolt k.a. 19. juunil kinnitatud seaduse eelnõu Eesti lipu seaduse muutusest, seisab kongressil vastu võetud pöördumises.

«Eesti lipulaul, mida lauldakse ja mängitakse sinimustvalge heiskamise või langetamise puhul igal pool üle maailma, nagu tehti 1940. aastani ka Eestis, on Martin Lipu sõnade ja Enn Võrgu viisiga «Kaunistagem Eesti kojad kolme kodu värviga»,» leiavad ürituse osalejad.

Rahvuskongress avaldab kahetsust selle üle, et kodumaal eiratakse riigikogu otsusega riiklikku ja rahvuslikku järjepidevust ning tugevalt juurdunud rahvuslikku traditsiooni.

Samal üritusel võeti vastu ka teine resolutsioon, milles kutsuti Nord Streami gaasijuhtmega seotud riike loobuma plaanist rajada gaasitorustik läbi Läänemere ja selle asemel jätkama maismaad pidi kulgevate eksisteerivate gaasitorustike kasutamist.

Lipulangetamise signatuuri püüti muuta juba eelmisel aastal, kuid toona seda otsust ei langetatud. Tänavu juunis otsustas riigikogu seda siiski teha. Kui seni  kasutati meloodiat «Mu isamaa armas», siis alates tänasest hakkab igal õhtul kõlama G. Ernesaksa «Mu isamaa on minu arm». Seoses sellega toimub täna õhtul Toompeal Kuberneri aias pidulik lipulangetamise tseremoonia, millel kõlab esmakordselt uus lipulangetamise signatuur. 

Lipulangetamise tseremoonia väljavahetamist taotlesid kultuuritegelased, kes saatsid riigikogule vastava pöördumise. Nende hinnangul senine meloodia ei sobi, kuna tegu on saksa rahvalaul ja selle viis on kasutusel ka Mikroneesia hümnina

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles