Pimedate harjameistrite kätetöö on hea ja odav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pimedate kätetööna valminud harjad on tehtud pühendumuse ja vilumusega. Ometi maksavad need tublisti vähem kui supermarketites pakutav masstoodang.

Osaühingu Epitar poeke äärelinnas üllatab klienti odavate hindadega. Lisaks soodsatele ostudele annab see pisike äri võimaluse toetada nägemispuudega meistrimeeste tööd.

Pintslid ja harjad

Nii näiteks panevad 18 krooni ringis maksvad pintslid kunstisõbra kulmu kergitama, sest joonistusvahendite eest peab tavaliselt välja käima hoopis rohkem. Naturaalkarvadest pintslid sobivad remondi- ja puhastustööde tegemiseks, ostjate tellimusel on pimedad valmistanud ka eliitpintsleid kunstnikele.

Pimedate meistrimeeste peamine toodang on siiski kõikvõimalikud harjad ja jalamatid.

Kaupluse müüja Helbe Kaevats näitab tihedat tänavaharja. «See on peen käsitöö: peenikesed harjakiud on ükshaaval sisse tõmmatud, ka augud on puuritud käsitsi,» selgitab ta.

Epitari poekesest võib küürimis-, tänava-, sauna-, massaaži-, mesilastaru vm harja kätte saada vaid kümne-paarikümne krooniga. «Katsuge selle raha eest leida midagi samaväärset mõnest teisest poest,» ütleb Kaevats.

Müügil on nii naturaalsete kui ka kapronharjastega harjad. Mõistagi leiab samast poest puidust harjavarre, mille hind on vaid 13 krooni.

«Pimedad täidavad päris sageli eritellimusi ja valmistavad üsna palju tehnilist kaupa, näiteks saekaatrites vajalikke puidulihvimise harju, samuti Salvestile spetsiaalseid harju purkide pesemiseks,» räägib müüja.

Ta näitab harja, mis valmistati Jaani kiriku lupjamiseks. Üsna nõutud on veel näiteks harjad kombainide viljasorteeridele. Materjal harjade valmistamiseks tuleb peamiselt Soomest, räägib Kaevats.

Müüja kinnitusel lubab poel toime tulla põhiliselt hulgimüük ja tellimuste täitmine, sest kliente satub äärelinnapoekesse kahjuks üsna vähe.

Mõned müügil olevad imeodavad nahkesemed meenutavad veel aega, mil Epitaris käis hoogne nahktoodete valmistamine. Praeguseks on see töö kahjuks lõppenud, tõdeb Kaevats. Äratundmisrõõmu pakuvad küpsemas eas ostjale ka näiteks punutud pesukapid hinnaga 112 krooni.

Soodsad jalarestid

Teine mahukam pimedate töövaldkond on jalarestid.

Välismaalastest kliendid sattusid ostuvaimustusse, kui märkasid külgharjadega metallist jalaresti, mis maksab vaid 140 krooni. Stantsitud puidust jalamatte pakub Epitar nelja mõõtu, hinnad ulatuvad 69 kroonist 420 kroonini.

Kaupluses on müügil ka kaunis puidust mööbel. «See on küll nägijate kätetöö, mis lubab ettevõttel ellu jääda,» selgitab müüja. Et ruum on väike, on klientide silma all vähe toodangut. «Kes tunneb huvi, tulgu kohale, me viime ta tsehhi,» lubab Kaevats.

Mööbel on ainuke kaup, mida ei ole valmistanud nägemispuudega töötajad. «Meie kauplus on justkui väike pimedate ettevõtte Epitar butiik - tulge vaatama!» kutsub Kaevats.

Epitari kauplus

• Ringtee 1

• Avatud E-R kl 10-17

• Tellimused tel 362 250

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles