Meediaarvustus: Naljaleht õlle manu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajaleht Ole Kaine

Kunagi lugesin sõpradega napsi kõrvale Friedrich Reinhold Kreutzwaldi raamatut «Viina katk». Vahva raamat oli. Selline kolmekordse vindiga alkoholitraagika.

Äsja sattus mulle kätte «Viina katku» vääriline sugulane, ajaleht Ole Kaine. OK. Väljaandjaks Tartu Ühendus AVE. Kuigi ma enam õlut ei joo, tundus see samuti kenasti õllekõrvaseks kõlbavat.

No ajab ju muigama ajalehes avaldatud 5. klassis käiva Juta arvamus: «Ma olen ka alkoholi proovinud, kuid mina arvan, et see on jälk.» Vaevalt jätab mõni keskkoolikutt õlle ostmata selle pärast, et pisikese Juta arvates on õlu jälk. Nagu karskustrükised ikka, püüab Ole Kaine tümitada statistikaga: «On andmeid, et näiteks iga päev 3 liitri õlle joomine 3 kuu vältel viib kroonilise alkoholismini.» Kolme liitri vahukoore sama intensiivne pruukimine viib rasvumiseni. Kas kaks liitrit õlut iga päev oleks siis enam-vähem normaalne kogus?

Ajalehe Ole Kaine tipuks on Rein Taagepera luuletus. Tsiteerin salmi: «Paar õllehaiget joodikut, tirallallaa / on nurga taha kogunud, tirallallaa. / Neil kadund elujulgus, see alla läinud kurgust, tirallallaa.» Kõlab nagu esimese vabariigi aegne skaudilauluke, naiivne ja naljakas.

Siiski on lehes üks osutus, mis sugugi irvitama ei aja. Nimelt see, et ikka veel tapab alkohol rohkem inimesi kui narkootikumid. Pideva narkovastase propaganda juures on alkohol jäänud peaaegu puhtaks poisiks. Seda arvestades on Ole Kaine ülivajalik väljaanne. Ainult et praeguses vormis ta vaevalt muud teeb, kui kasvatab alkovastaste endi eneseusaldust ja ajab muud rahvast naerma. Kahjuks ei tea minagi, kuidas teha karskustrükist, mis õllekõrvasena naerma ei ajaks, vaid mõtlema paneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles