Venelane Hovantsev utsitab eestlasi medalivõidule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teist hooaega Eesti laskesuusatajaid treeniv venelane Anatoli Hovantsev utsitab hoolealuseid veebruaris Saksamaal peetavatel maailmameistrivõistlustel medalit püüdma.

Möödunud nädalavahetusel Soomes Kontiolahtis ja nädal aega varem Muonios toimunud rahvusvahelised võistlused näitasid rikkaliku kogemustepagasiga Hovantsevile, et meeskonna ettevalmistus on õnnestunud plaanikohaselt.

Eesti koondise trumpässad Indrek Tobreluts ja Dimitri Borovik olid nii suusarajal kui ka lasketiirus vähemalt sama head nagu maailma eliiti kuuluvad sakslased, soomlased ja lätlased ning Valgevenet esindav Vladimir Dratshov.

Treener võitis usalduse

Samas jääb Hovantsev 4. detsembril Kontiolahtis algava MK-sarja eel kahe jalaga maa peale. «Esimesed etteasted näitasid, et seis on parem kui mullu samal ajal,» ütles ta. «Ometi ei saa lubada, et pääseme kohe pjedestaalile.»

Eelmisel talvel Eesti parimana Lahtis MK-etapil üheksanda koha pälvinud ja hooaja järel mandlilõikusel käinud Tobreluts on Hovantseviga päri: «Praegu on veel vara keksida. Eks MK-sarja algus näita, mida võime loota.»

2006. aasta olümpiani koondist aitav Hovantsev võitis Boroviki sõnul sportlaste usalduse kiiresti. «Võib-olla esimesel hooajal oli kerge kahtlus, kas oleme õigel teel. Enam ei hakka keegi vaidlema, miks harjutame niimoodi või nii palju.»

«Räägime laagris sportlastega omavahel juttu,» jätkas Borovik. «Oleme väsinud, kuid tunneme heameelt, et areng on märgatav. Varem treenisid-treenisid, aga said 48. koha. Nüüd teame, et teatesõidus on medalivõimalus.»

Hovantsev märkis, et neljaaastane töö Soome koondise peatreenerina avardas maailmavaadet. Venemaal tegutsedes oli tekkinud teatav rutiin, Soomes tuli arengu huvides ümber häälestuda. «Sellest kerkis kasu. Seni õnnestub kergelt sportlastele selgitada, milleks midagi teeme. Olen kogenud, et ka Eestis suhtutakse minusse lugupidavalt. Pean oluliseks, et õhkkond on pingevaba.»

Boroviki hinnangul on hoolealustega vene ja inglise keeles suhtlev Hovantsev suurepärane psühholoog. «Ta loeb tabavalt mu mõtteid. Tunnetab, mis mind hetkel vaevab, ja paneb oma jutuga mu pea paika.»

Hovantsev hoomas, et 1. novembril Soomes alanud laager venis pikaks. Pühapäeva öösel vastu esmaspäeva põikas koondis pärast ligi kuuajalist harjutamist neljaks päevaks koju vaimu kosutama.

«Viimasel võistlusel täheldasin, et sportlased on mõtetes juba kodus. Ent samal ajal pidid nad rajal pingutama,» ütles Hovantsev. Borovik lisas: «Laagri lõpus tekkis tõesti väike tüdimus. Seni oli aeg läinud lennates, sest tööd oli palju.»

Kodus pühendus Borovik perele. «Kõikjal on oma probleemid. Sportlasena pean jõudma tasemele, et teen vajalikke asju automaatselt. Kodus on teised mured, 2,5-aastane tütar Polina tunneb mu veel ära,» tõdes ta muigamisi.

Intriig viimase lasuni

Peale Tobrelutsu ja Boroviki on koondises Hovantsevi juhendamisel harjutanud Janno Prants, Roland Lessing ja esimest hooaega meesteklassis võistlev Priit Viks.

Hovantsevi teeb murelikuks, et laskesuusatajatel napib raha. Õla on alla pannud Henkel Balti OÜ, Viesmann, Opel, aasta lõpuni aitab Tallinna Sadam. «Ala on ju põnev, intriig püsib viimase lasuni.»

Borovik pidas rahateemat oluliseks, aga soovitas kannatust varuda. «Peame leppima olukorraga - pole medalit, pole ka raha. Kõik näevad meie potentsiaali. Loodetavasti suudame seda varsti kasutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles