Tartu Teatrilabor esitab oma luigelauluks naiste monolooge

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kasterpalu annab fotograaf Andrus Kannelile näpunäiteid, kuidas peaksid piltidele jääma Teatrilabori viimase lavastuse osatäitjad
Margus Kasterpalu annab fotograaf Andrus Kannelile näpunäiteid, kuidas peaksid piltidele jääma Teatrilabori viimase lavastuse osatäitjad Foto: Postimees.ee

Täna esietendub Lutsu teatrimajas Margus Kasterpalu lavastatud «Neli monoloogi neljale naisele», mis on ühtlasi tegevust lõpetava Tartu Teatrilabori viimane suurem lavastus.

Vaatajate ette astuvad näitlejad Katrin Pärn, Külliki Saldre ja Liis Bender ning tshellist Reet Mets, et esitada nelja naise lugu.

«Lugusid seob see, et need naised on ühel või teisel viisil väga haiget saanud,» ütles lavastaja ja Tartu Teatrilabori direktor Margus Kasterpalu.

Lavastuse «Neli monoloogi neljale naisele» kinnitas Teatrilabori loomenõukogu selle aasta töökavasse eelmise aasta lõpul. Tänavu suvel pidas nõukogu oma viimase koosoleku, mille protokoll ilmus ajalehes Sirp 5. septembril.

Ajast ees idee

Nõukogu jõudis järeldusele, et Teatrilabori idee oli hea, aga ajast ees; lavastused ei pidanud taotlema majanduslikku äratasuvust, eesmärgiks olid loomingulised otsingud ja sealjuures oli lubatud eksida.

«Sellist võimalust praegune teatrisüsteem Eestis ei võimalda,» nentis Kasterpalu. «Asju saab teha pigem kindla peale, mitte selliseid, millest veel ei tea, kas need õnnestuvad.»

Direktori selgituse kohaselt ei lõpeta Teatrilabor siiski tegevust. «Kui kõik läheb nii, nagu peaks minema, muutub lihtsalt asja vorm,» nentis ta.

Kasterpalu sõnul saab Tartu Teatrilabor juba aasta alguses sihtasutuseks, mille asutavad lisaks Tartu linnale Eesti Teatriliit ja kultuuriministeerium. Abilinnapea Laine Jänes ei olnud aga vähemalt eile sugugi kindel, et asjaajamine käib nii kiiresti.

«Jaanuari alguseks kindlasti ei jõua,» ütles Jänes. «Järgmise aasta eelarves on ju veel Tartu Teatrilaboril 844 500 krooni, millest on personalikuludeks 336 500 ja majandamiskuludeks 508 000, sealhulgas ürituste kuludeks 400 000 krooni.»

Kindlasti saab sihtasutuse nimeks Tartu Teatrifestival. «Selle esimene eesmärk ei ole enam uue ja uuendusliku teatriproduktsiooni loomine, vaid eeskätt juba loodud asjade esitamine festivali vormis,» rääkis Kasterpalu.

Lutsu teatrimajas

Teatrilabor tegutseb Lutsu teatrimajas ja jätkab sealsamas tegevust Teatrifestivalina. Kui maja saab renoveeritud ja katusealune kontoriteks välja ehitatud, on plaanis rajada sinna kõikide Tartus peetavate festivalide keskus.

Tänavu korraldas Teatrilabor eesti teatri festivali «Draama», mis toimub igal teisel aastal.

Vahepealsetel aastatel tuleb Tartus väiksemaid, spetsiifilisemaid teatrielu suursündmusi. Näiteks komöödiafestival 2004. aasta septembris, millest saab uue sihtasutuse üks proovikivisid.

Tartu Teatrilabor 2000-2003

• Tänavu korraldas Tartu linna asutus Tartu Teatrilabor Eesti teatrite festivali «Draama» ning esietendab täna «Neli monoloogi neljale naisele» ja 21. detsembril lastelavastuse «Kratijutte kamina paistel».

• Mullused lavastused: «Peeter!», «Goodbye, Vienna», «Aurora temporalis», «Maja Jaama uulitsas»; koostööprojektidena «Valgus sinu käes», «Novecento» ning «Artur ja Paul ehk Veidi enne maailma loomist».

• Aastal 2001 esietendusid «1=3, õige või vale», «Kumalasemesi», «Ameerika», «Uus Elysium. Une luup».

• Aastal 2000 jõudis vaatajate ette lastelavastus «Silmatera».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles