Venemaa: ELi uusliikmeid kaubanduslepped ei hõlma

Hendrik Lindepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa pole nõus Poola ja ELi seisukohaga, et Brüsseli ja Moskva kaubanduskokkulepped laienevad alates 1. maist ka ELiga liituvatele riikidele.

Venemaa välisministri Varssavi visiidilt oodati lahendust Poola ja Venemaa kaubandussuhetes tekkinud probleemidele, kus Poola valitsus oktoobri lõpus katkestas kahepoolse kaubanduskokkuleppe Venemaaga.

Leping kehtib veel kuni 1. maini 2004, mil Poolast saab Euroopa Liidu liige, ning Varssavi arvates reguleerib Poola-Vene kaubandussuhteid Euroopa Liidu ja Venemaa partnerluse ja koostöö lepe.

Ka Euroopa Komisjon väljendas novembri algul seisukohta, et Euroopa Liidu ja Venemaa vaheline leping laieneb ka uutele ühenduse liikmetele.

Venemaa suursaadik Poolas Nikolai Afanasjev aga arvas, et Poola astumine Euroopa Liitu tähendab ainult seda, et muutuvad Poola kaubandussuhted liidu liikmesmaadega, mitte kolmandate riikidega nagu Venemaa.

Poola-Vene kaubandussuhted tuleks Moskva arvates enne paberil kinnitada ning leping tuleks ratifitseerida ka Vene parlamendis, nii nagu tehti Soome, Rootsi ja Austriaga nende kandidaadiseisuse ajal.

Nädalapäevad tagasi teatas Poola välisminister Wlodzimierz Cimoszewicz, et kui Venemaa ei nõustu enne aasta lõppu Poola kaasamisega Euroopa Liidu ja Venemaa vahelisse kaubanduskokkuleppesse, siis ootab Poola Brüsseli ja liikmesmaade aktiivset toetust asja joonde ajamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles