Õppida selleks, et elus hästi toime tulla

Toivo Maimets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hea koolilõpetaja, kindlasti huvitab sind, milliste ametite esindajaid on Eesti riigil tulevikus vaja. Haridus- ja teadusministeerium analüüsib koostööpartneritega ühiskonna ja tööandja vajadusi ning teeb kindlaks, millise koolitusega inimesi on riigil enim vaja.
Riigile vajalike ametite loetelu väljendub iga-aastases riiklikus koolitustellimuses nii kutse- kui kõrgkoolidele.
Üha enam pöörame tähelepanu tehnoloogia- ja tehnikaerialadele, sest Eesti edu saab seisneda ainult teadmistepõhise majanduse arenemises.Kõrghariduse koolitustellimuse esmatähtsateks  õppesuundadeks on bioteadused, arvutiteadused, keskkonnakaitse, samuti tehnika ja tootmine.

Kutsehariduses on prioriteetsed teenindussfäär ning tööstuse ja tehnoloogiaga seotud erialad. Võin kinnitada, et tulevikus jääb üha vähemaks ameteid, kus edukalt hakkama saamiseks piisab laiapõhjalisel erialal omandatud kõrgharidusest.
Aina rohkem hakkab tööandja väärtustama neid, kel teadmised ja oskused kitsamas valdkonnas.
Üha enam tööandjaid otsib korraliku haridusega teotahtelisi noori, kes oleksid   vajalikud kutseoskused omandanud juba koolis. Ikka rohkem ja rohkem läheb Eestile vaja hea ettevalmistusega oskustöölisi, kes tuleksid toime tööga teadusmahukas tootmises.

Eestis on selliseid kutsekoole, mille lõpetajate pärast ettevõtjad kooli ukse taga piltlikult öeldes järjekorras seisavad.
Kui valid kutsekooli, ei tähenda see sugugi, et langetad otsuse loobuda kõrgharidusest. Ka pärast kutsekooli lõpetamist saad soovi korral asuda kõrgharidust omandama: õppimisvõimalused rakenduskõrghariduses on aasta-aastalt kasvanud.
Erakooli puhul kontrolli kindlasti, kas sinu valitud õppekaval on olemas koolitusluba. Kõrgkooli puhul tuleks veenduda ka selles, et õppekava on akrediteeritud: akrediteering annab diplomile  riikliku tunnustuse.
Koolis käies ära alahinda koolikaaslastega suhtlemist ja ühiseid ettevõtmisi: ühel päeval võivad nemad olla sinu kolleegid.
Võtke innukalt osa  koolielu korraldamisest, sest nii saate lihvida oma otsuste langetamise ja enese eest seismise oskusi, mida tööandja teilt ootab.

Tuleva aasta maikuust on Eesti Euroopa Liidu liige. Seegi toob kaasa uusi võimalusi. Euroopa Liidu riigid on ühtlustanud kõrgharidussüsteemid, mis tähendab, et tudengitel on oma õpingute ajal üha lihtsam viibida tunnustatud Euroopa ülikoolides.
See tähendab ka, et Eestis välja antud kõrgkoolidiplomit ette näidates võib leida tööd piiri taga.
Ka kutseõppurite võimalused laienevad. Juba praegu on võimalik kutsepraktikat sooritada välismaal sõpruskoolis või vahetusprogrammide raames.
Euroopa riigid on ühtlustamas ka kutsekvalifikatsioone, mis tähendab, et Eestis omandatud kutsetunnistust tunnustavad ka teiste Euroopa riikide tööandjad.
Mul on hea meel tõdeda, et iga aastaga on noortel üha rohkem võimalusi käia heas koolis ja omandada konkurentsivõimeline haridus.
Hea koolilõpetaja, soovin sulle tarkust teha enda jaoks õiged valikud ning kasutada ära võimalused, mida sulle pakuvad koolid, Eesti riik ja Euroopa Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles