Dagestani mägedes puhkes pantvangikriis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Dagestani militsionäärid pidasid eile mägedes lahinguid paarikümne teadmata kust ilmunud sissiga, kes võtsid vähemalt neli inimest pantvangi ja tapsid üheksa.

Vastasseis oletatavasti tshetsheenidest sisside ning Vene piirivalvurite vahel sai alguse eile varahommikul, kui enne päikesetõusu andsid umbes 25-30 relvastatud isiku ilmumisest Shaurõ külla piirivalvuritele teada asulast ähmiga pagenud inimesed.

Gruusia piiri lähedal asuvasse külla infot kontrollima suundunud piirivalvurid sattusid aga varitsusele ning tekkinud tulevahetuses olevat neist üheksa surma saanud. Et kauge mägikülaga side puudus, ei olnud eile ükski Venemaa ega muu riigi ametiasutus suuteline eriti täpset infot toimunu kohta pakkuma.

Dagestani siseministeeriumi andmeil olevat sissid lisaks neljale Shaurõ küla haiglast pantvangi võetud inimesele hõivanud ka kolm veoautot ning liikuvat nendega Gruusia piiri poole.

Gruusia piir kinni

Nii Vene kui Gruusia piirivalve kinnitas siiski, et sissidel puudub igasugune võimalus üle Gruusia piiri pääseda.

Gruusia piirivalve esindaja Shalva Lordanidze lükkas ümber ka mõnes Vene infokanalis kõlanud arvamuse, nagu oleks sissid Dagestani jõudnud Gruusia territooriumilt. «Selline võimalus... on välistatud,» nentis Lordanidze, lisades, et tema sõnu võivad kinnitada nii Vene piirivalve kui ka Gruusia-Venemaa piiri jälgivad Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni vaatlejad.

Kummaliseks muutis väidetavalt tshetsheeni päritolu relvastatud jõugu sattumise Gruusia piiri äärde aga asjaolu, et nii Tshetsheenia võimud kui ka Vene ametiisikud kinnitasid, et viimastel päevadel ei ole täheldatud mingit aktiivsemat liikumist üle Tshetsheenia-Dagestani piiri, mis vähemalt Moskva arvamust mööda on täielikult nende kontrolli all.

Kummalised liikumised

Viimase tõestuseks tõi Vene piirivalve eilehommikused sündmused, kus lisaks Shaurõ lahingutele löödi puruks kaks väiksemat tshetsheeni võitlejate salka, mis liikusid Dagestani piiri poole.

Eilsete kokkupõrgete piirkonda Tsunti rajooni lahutab Tshetsheeniast Tsumadi rajoon, mida rühm pidanuks Tshetsheeniast saabumise korral läbima. Et neid seal ei täheldatud, võib olla tõenäoline versioon, et Tshetsheeniast Gruusiasse suundunud võitlejad eksisid teelt ja sattusid Dagestani pinnale.

Samas on Gruusia-Venemaa piir Tshetsheenia osas väga tugeva kontrolli all mõlemalt poolt ning lisaks piirivalvuritele jälgivad seda ka OSCE vaatlejad ning mõned grusiine välja õpetavad Ameerika eriüksuslased. Neistki ei kinnitanud eile keegi võimalikku piiriületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles