Poolakad on rahul valitsuse kompromissitusega Brüsselis

Hendrik Lindepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poolas andis sel nädalal suurt kõneainet valitsuse jäik seisukoht Nizza leppes ette nähtud Euroopa Liidu hääleõiguse kaitsmisel. Kui muu Euroopa on Poolat kompromissituse pärast peamiselt hukka mõistnud, siis Poolas on avalik arvamus, poliitikud ja paljud analüütikud seda meelt, et Brüsselist tuldi tagasi võiduga.

Deviisi “Nizza või surm” autori, parempoliitiku Jan Rokita sõnul on nüüd eurooplastele selge, et tugevamad ja rikkamad maad ei saa Euroopa Liidus sajaprotsendiliselt tingimusi dikteerida. Rokita kritiseeris ka Poola presidenti Aleksander Kwasniewskit, kes teatas paar tundi peale Brüsseli tippkohtumist, et Poola peaks võtma Euroopa Liidu põhiseaduse suhtes küpsema seisukoha.



Teinegi parempoolne poliitik, Zbigniew Ziobro parteist Õigus ja õiglus, tundis konstitutsiooniprojekti läbikukkumise üle rõõmu.



“Läks hästi, et ei sõlmitud sellist konstitutsioonilepet, millise tahtsid ülejäänud Euroopale peale suruda kõige tugevamad ja suuremad riigid, et dikteerida tingimusi. Poola ei saa nõustuda tingimuste dikteerimisega, Poola peab seisma oma huvide eest, ma arvan, et poolakate sisemine solidaarsus siin oli väga tähtis ja kõnekas,” ütles Ziobro.



Nizza lepete kaitsmine ning Poola jaoks soodsa hääletussüsteemi eest seismine on ühendanud muidu vaenujalal seisvad valitsevad vasakpoolsed ja opositsioonilised paremjõud.



Üks Õiguse ja Õigluse juhtfiguure Jaroslaw Kaczynski teatas, peaminister Leszek Miller ja tema valitsus saavutasid Brüsseli kohtumisel suurt edu. Kaczynski arvates oleks kontitutsiooniprojekti vastuvõtmine tähendanud, et poolakad pole enam peremehed omal maal ning kaotavad mõju Euroopa Liidu poliitikale.



Nii ei nähtagi Brüsseli tippkohtumise läbikukkumises mingit draamat, nagu väljendab end ka Poola endise, parempoolse valitsuse eurominister Jacek Saryusz Wolski.



“Kompromissi mittesaavutamine on muidugi halvem kui kompromissi saavutamine, aga toimunu pole tragöödia ega draama. Nii on Euroopa Liidus ennegi korduvalt juhtunud. On katkestatud läbirääkimisi, laua juurest ära kõnnitud, paugutatud uksi jne, selles liidus, kus meid veel polnud. Niisiis oli selle kohtumise fiasko ette ennustatav, ehkki prooviti leida kompromissi,” rääkis Wolski.



Avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et enamik poolakaid kiitis heaks valitsuse seisukohad Brüsseli tippkohtumisel. Enamgi veel, paremliberaalne päevaleht Rzeczpospolita tõstab üles küsimuse Euroopa Liidu konstitutsiooni vajalikkusest üldse – igal liikmes- ja kandidaatriigil on ju oma konstitutsiooon olemas. Euroopa Ühendriikide loomisest tuleks hoiduda, hoiatab Rzeczpospolita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles