Kohtueksperdid kolivad peagi moodsasse töökeskkonda

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi (EKEI) uue hoone kavand.
Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi (EKEI) uue hoone kavand. Foto: Justiitsministeerium

Täna pandi Tallinnas nurgakivi Eesti kohtuekspertiisi instituudi uuele peahoonele. Hoone tuleb Läänemere riikide moodsaim.


Pidulikule avamimsele eelnes rongkäik kohtuekspertiisi vanas majas, kus ametnikel tuleb veel aasta aega vastu pidada, vahendas Reporter.ee.

Kaasaegne võitlus kuritegevusega on eelkõige asitõendite kogumine ja analüüs. Kaasaegsed töötingimused tagavad ekspertiiside kõrge taseme ja aitavad kiirendada kuritegevuse avastamist ning kindlamat tõendamist.

Kohtuekspertiisi vana hoone raskendab ekspertide igapäevatööd.

«Me oleme suure tee ääres ja vibratsioon, müra ja tolm on tegelikult need kolm vaenlast, mis meie aparatuurile hästi kahjulikult mõjuvad. Teine asi on see, et tegutsemine kolmes erinevas kohas killustab inimesed nii laiali, et nad raiskavad väga palju aega sellele, et liikuda ühest kohast teise,» rääkis Eesti kohtuekspertiisi instituudi direktor Üllar Lanno.

«Postsovietlikest riikidest Eesti ei ole sugugi mitte kõige mahajäänum vaid meie mingisugune tase mis on saavutatud on Euroopa kontekstis küllalt arvestatav. Küll aga oleme me moraalselt ajale jalgu jäänud oma ruumivajadusega ja kaasajal kohtuekspertiisile esitatatavate nõuetega. Selles osas on uue maja valmimine kindel aste ülespoole,» sõnas Lanno.

Uues hoones saab tulevikus hakata läbi viima virtuaallahanguid, lõhkeseadeldiste ja plahvatuste ekspertiise, DNA ekspertiise, IT-kuritegevuse uurimist ja palju teisi ekspertiise, kasutades uusimaid tehnoloogilise lahendusi ja uurimismeetodeid.

Kohapealseks väljaõppeks luuakse nn sündmuskohamaja ning sündmuskoha rekonstrueerimise saal koos 3D laiendusega. Hoone üheksale korrusele kogunevad kõik pealinna kohtuarstid ning kriminalistikaeksperdid. Uues keskuses hakkab tööle ligikaudu 130 kriminalisti-kohtueksperti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles