Kommentaar: Parkimine kulukamaks kui Soomes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnavalitsus on otsustanud laiendada tasulise parkimise ala, tõsta parkimistasu, pikendada tasulist parkimisaega ja pakkuda tallinlastele soodsamaid parkimise kuukaarte.

Parkimiskorralduse uuendamine ja karmistamine on loomulik olukorras, kus viimase 30 aasta jooksul on linna keskmises osas ühel ajal parkivate autode arv kasvanud 1200-lt 16 000-le.

Linnavalitsuse määruse eelnõu põhineb suures osas 2002. aastal inseneribüroos Stratum valminud Tallinna parkimise arengukaval. Kava koostati aastateks 2002-2005.

Parkimispoliitika on osa linna liikluspoliitikast ja selle eesmärgiks on mõjutada parkimise nõudlust parkimistasu tõstmise ja parkimise kestuse lühendamisega.

Parkimistasu suurus peab hoidma 15 protsenti parkimiskohtadest pidevalt vabana, et ei tekiks vaba parkimiskohta otsivate autode liiklust juba niigi koormatud kesklinna tänavatele.

Parkimistulude suurendamine ei ole peamine, kuid see tulu on vajalik pealinna parkimiskorralduse täitmise jälgimiseks ja võimalike rikkujate avastamiseks.

Stratumi kava kohaselt pidi parkimisala laienema ja tasu suurenema 2005. aastal.

Eelnõu kohta võib teha kolm märkust.

1. Tasuline parkimine võiks kehtida tööpäevadel kella 8-18.

Mobiilparkimise ja parkimishoonete andmetel pargib kella 7-8 vahel ligi pool protsenti ja kella 18-19 vahel paar-kolm protsenti kõigist tasulistest parkijatest.

Tasulise parkimise lõppaja jätmine kella 18-le oleks meeltmööda keskuse kultuuriasutuste külastajatele.

2. Kuukaarte ostetakse seni väga vähe - ligi sada kuus. Teen ettepaneku vähendada III vööndis kuukaardi hinda 1500 kroonilt 1000 kroonile. Neid kaarte muretsevad peamiselt ettevõtjad oma töötajatele.

3. Määruses ei ole ette nähtud parkimiskestuse ajalisi piiranguid.

Lõpetuseks. Parkimistasude absoluutväärtuste poolest jõuame ette lahetaguse Helsingi tasudest.

Helsingis maksab üks parkimistund I vööndis 3,6 eurot (ligi 56 Eesti krooni), II vööndis 2,4 (ligi 37 krooni) ja III vööndis 1,2 eurot (alla 19 krooni).

Keskuse elanik maksab aastase parkimisloa eest 36 eurot ja ettevõtja III vööndi parkimisloa eest 360 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles