Eesti Eurolaulu hääletus jagab riigi viieks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavuse eurolaulu väljaselgitamisel saavad peale tavatelefoni omanike osaleda ka mobiiltelefonidelt helistajad ning võitjaks kuulutatakse üleriigiliselt enim poolthääli saanud laul.

Eesti eurolaulu valimisel esmakordselt kasutatava telefonihääletuse jaoks on finaalsaate toimetaja Heiki Meeri sõnul jagatud kogu riik geograafiliselt neljaks piirkonnaks.

Põnevuse säilitamiseks otsesaate lõpuminutiteni loevad saatejuhid Marko Reikop ja Karmel Eikner ette eraldi nii lõuna-, põhja-, ida- kui ka lääne-eestlaste hääled. «Võiks ju kohe välja öelda, et trahh! see on võitja, aga siis poleks üldse põnev,» lausus Meeri.

Viies «kond»

Lisaks nimetatud piirkondadele on olemas ka viies «kond», mille moodustavad mobiiltelefoni omanikud. Arvesse lähevad üksnes telefonikõned, mitte lühisõnumid.

Varasematest hääletustest tuntud punktisüsteemi (lauludele jagati punktid ühest kümneni - toim.) Meeri kinnitusel enam ei kasutata ning erinevate regioonide tulemusi eraldi punktideks ei arvutata. «Punktidel pole mõtet, võitja on see, kellel on summana kõige enam poolehoidjaid,» sõnas Meeri.

Küll aga kasutab kümnepallisüsteemi järgmisel laupäeval toimuva otsesaate ajaks Eesti Televisiooni (ETV) kogunev varužürii, kes annab oma hinnangu lauludele juhul, kui Elioni hallatav telefonisüsteem äparduma peaks.

Salapärane žürii

ETV pressiesindaja Toomas Luhatsi sõnul on saates kaheksaliikmeline žürii, ent selle liikmeid ta ei avaldanud.

Elioni meediasuhete juht Ain Parmas pidas ebatõenäoliseks, et telefonisüsteem hääletajaid ja ETVd alt veab. «Lisaks sellele, et süsteem on dubleeritud, on sel ajal kohal ka serveri tööd kontrolliv inimene,» sõnas Parmas. Järgmisel nädalal toimub ka hääletussüsteemi katsetamine.

Ehkki tänavusi eurolaulu kandidaate näevad televaatajad juba homme, saab hääletada - nagu varasemate Eurovisiooni lauluvõistluse lõppkontsertide puhul - üksnes viie minuti jooksul otsesaate ajal. Postimehele teadaolevalt pole välismaistelt tavatelefonidelt ega ka välismaal asuvatelt mobiiltelefonidelt oma soosikutele hääli võimalik anda.

Lemmiklaulule ei saa poolthääli anda ka internetis, kuid Raadio 2 avab peagi kodulehekülje oma ennustusvõistluseks, kutsudes kuulajaid ennustama tänavuste eurolaulude esikolmikusse pääsevate laulude nimesid.

Raadio 2 peatoimetaja Urmas Leinfeld ütles, et võistlus avatakse homme kell 13, kui saatejuhid Romi Erlach ja Margot Mängel tutvustavad raadioeetris võistluslaulude demoversioone ja nende autoreid. Ennustajate võidukolmik avaldatakse samuti ETV otsesaates, vahetult enne lõpptulemuste selgumist. Mängu auhinnasaajad avaldatakse pühapäeval kell 15 algavas saates «Lustikummut».

Luhats lisas, et erinevalt varasematest aastatest eestlaste rahvuslikku eelvooru mujal Euroopa Ringhäälingute Liidu liikmesriikides ei näidata. Ka pole ETV-l endal plaanis teiste võistlusmaade rahvuslikke eelvoore üle kanda.

Eesti Eurolaul eetris

Laupäev, 31.01

«Eesti Eurolaul 2004» kl 13, Raadio 2

«Eurolaul 2004 laulude eeltutvustus» kl 21.35, ETV

Pühapäev, 01.02

«Eurolaul 2004 laulude eeltutvustus» (kordus) kl 11.35, ETV

Laupäev, 7.02

«Eurolaul 2004 finaal» kl 21.35, ETV ja Raadio 2

Pühapäev, 8.02

«Eurolaul 2004 finaal» (kordus) kl 11.15, ETV

Allikas: ETV ja R2

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles