Ujuvsaar Narva veehoidlal osutus täiesti ohutuks

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujuv saar.
Ujuv saar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nüüdseks on teada, et puudega kaetud ujuvsaar Narva veehoidlal ei kujuta ohtu ei kõrgepingeliinidele ega ülejäänud elektrijaama infrastruktuurile.

Ida-Eesti päästekeskuse päästetöödeteenistuse juht Tauno Suurkivi kinnitas, et Venemaalt Eestisse triivinud nelja hektari suurune ja puudega kaetud ujuvsaar ei ole võimeline põhjustama suurõnnetust.

Suurkivi sõnul kardeti alguses, et saarel kasvavad 5-6 meetrised puud võivad kahjustada Eesti ja Venemaa vahelisi kõrgepingeliine, kui saar nende alt läbi ujub. «Nüüd on ta elektriliinide kõige madalamast punktist ühe korra läbi sõitnud ja mitte midagi ei juhtunud,» ütles Suurkivi.

Lisaks on tema sõnul nüüdseks kindel, et saar ei saa ohtlikuks ei Narva veehoidla paisule ega suuda ummistada elektrijaamade jahutuskanaleid.

Küll võib saar kuskil ootamatult randuda ja lõhkuda näiteks kellegi paadisilla. Suurkivi sõnul ei tohi mingil juhul proovida saare peale kõndima minna, sest tegu on soise pinnasega, kust võib kergesti läbi vajuda. «Nii suure saare alla vajunud inimest ei ole võimalik enam kuidagi päästa,» hoiatas ta.

Suurkivi sõnul liikus ujuvsaar mõned päevad tagasi oma senisest asukohast umbes 400 m kaugusel veidi rohkem kui 100 meetri kaugusele paisust ja on seal hetkel stabiilselt paigal. «Kõige suurema tõenäosusega ta sinna ei jää, sest tuulte ja lainetusega ta ikka liigub,» lisas ta.

Suurkivi ütles, et ujuvsaar jääb Narva veehoidlale seniks, kuni kuhugi kaldasse kinni jääb või kui otsustatakse lüüsid avada ja saar paisust läbi lasta. Sel juhul laguneb see tükkideks ja jõuab mööda Narva jõge Soome lahte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles