Kallaste kutsekeskkool paneb uksed kinni

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haridus- ja teadusministeerium tegi sel nädalal valitsusele ettepaneku lõpetada 1. septembrist Kallaste kutsekeskkooli töö.

Kallaste kutsekeskkooli sulgemise põhiline põhjus on liiga väike õpilaste hulk, ütles haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu büroo juhataja Teet Tiko.

«Nii väheste õpilastega ei suuda kool tagada oma arengut,» selgitas ta. «Samas pole loota, et õpilaste hulk suureneb - neid lihtsalt pole kusagilt juurde tulemas.»

Õpilased Tartusse

Mullu oktoobris oli Kallaste kutsekooli õpilaste nimekirjas 134 neidu-noormeest, kes õpivad elektriku- ja müüjaametit, laomajandust ja sisevete kalandust.

«Oleme pidanud läbirääkimisi Tartu linna ja kutsehariduskeskusega, viimane võtab Kallastel õpetatavad erialad ja praegu seal õppivad noored üle,» kinnitas Tiko.

Läinud sügisel päevakorral olnud kutsekooli ühendamisest Tartu kutsehariduskeskusega ei saanud asja.

«Kallaste kutsekool on riigikool, kutsehariduskeskus aga munitsipaalkool,» selgitas Tiko. «Seaduse järgi pole võimalik ühendada riigikooli munitsipaalkooliga.» Ka polnud Tartu linn Tiko sõnul huvitatud Kallaste kutsekooli hoonete ülevõtmisest.

Mis saab rohkem kui paarikümnest kutsekoolis töötavast inimesest?

«Kutsehariduskeskus pidi nendega vestlema,» vastas Tiko. «Osale õpetajatest - aga kindlasti on neid alla kümne - suudavad nad ehk tööd pakkuda, ülejäänud koondatakse.»

Hooned linnale

Praegu on veel lahtine, mis saab kutsekooli hoonetest. «Pakume neid Kallaste linnale,» ütles Tiko. «Kui linn neid ei soovi, siis peab riik selle küsimuse lahendama.»

«Kallaste linnale on hädasti vaja kutsekooli, mitte kooli hooneid,» ütles Kallaste linnapea Viktor Nukka. «Riik tahab tõsta kutsekoolide taset, teha need edukate laste koolideks. Aga mis saab vähem edukatest noortest, kas neile ehitab riik noortevanglad?»

Nukka lisas, et kindlasti ei lase linn kutsekooli hoonetel muutuda tondilossiks.

«Võtame need linna tiiva alla, meil on mõtteid, mida neisse majadesse teha,» märkis linnapea. «Aga meil on mõtete teostamiseks tarvis raha. Kui riik Kallaste linna ideede teostamisel ei toeta, siis peame ise hakkama saama. Teeme siis sinna kas või striptiisibaari, peaasi, et hoone ei hääbuks.»

Valitsus peaks Kallaste kutsekeskkooli likvideerimise otsustama selle kuu lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles