Majandusminister asus ootamatult monopoolset elektriturgu avama

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Majandusminister Meelis Atoneni poolt valitsusse saadetud elektrituruseaduse muudatused avaksid järgmisest aastast elektrituru viiendiku ulatuses, mis tähendab äkilist kannapööret energeetikas.

Turu avamise plaan tuli shokeeriva uudisena Eesti Energiale (EE), kes seni on lähtunud Eesti kokkulepetest Euroopa Liiduga, mille kohaselt avatakse elektriturg alles 2009. aastal 35 protsendi ulatuses.

Selline aeg valiti Leedu Ignalina tuumaelektrijaama sulgemise tähtaega silmas pidades, et vältida ajutise odava importelektri sissevoolu. Venemaa ja Leedu ligi poole odavama tootmishinnaga elekter võiks küll alandada elektri hinda suurtarbijatele, kuid samas on see Ignalina sulgemist ja Venemaa riski arvestades ajutise iseloomuga, vähendades varustuskindlust.

Laenamine raskemaks

«See on küll üllatav,» imestas Tallinna Tehnikaülikooli energeetikateaduskonna dekaan Olev Liik. «Arvestades suurt tööd, mida ministeerium tegi ELiga läbirääkimistel elektrituru avanemisele üleminekuperioode taotledes, ei näe ma sellisel muutusel ratsionaalset põhjendust.»

Turu varasem avamine mõjutab hiljuti kinnitatud Eesti Energia pikaajalist arengukava, mille loomisel ka majandusministeeriumi poolt EE nõukogusse valitud Olev Liik aktiivselt osales. Konkurentide lisandumine võib vähendada nõudlust põlevkivielektri järele ning muuta võimatuks seitsme uue põlevkivi energiaploki ehituse, mistõttu tuleb piirduda ehk 4-5 plokiga.

«Niisugune poliitikamuutus tuleb kindlasti ka Eesti Energiat finantseerivatele pankadele üllatusena, mistõttu võib ka raha laenamine keerulisemaks minna,» märkis Liik.

Eesti Energia finantsdirektor Sandor Liive kuulis elektrituru avamise uutest plaanidest eelmisel reedel. «Kui regulatsioon muutub, peame vastavalt oma tegevust kohandama,» kommenteeris Liive.

Tuleb kohandada

Elektrituruseaduse eelnõu kohaselt avataks järgmisest aastast turg neile tarbijatele, kes tarbivad elektrit aasta jooksul ühe liitumispunkti kaudu vähemalt 10 gigavatt-tundi.

Majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Einari Kiseli sõnul on see muudatus eelkõige elektri ja soojuse kombijaamade huvides, et anda neile arenguvõimalus. Veel kuu aega tagasi Äripäevas avaldatud kommentaaris märkis Kisel, et turu avamine tooks kaasa elektrihinna märkimisväärse tõusu.

«Turu avamise aeg ja ulatus on esialgsed ning võivad muutuda,» rõhutas Kisel eile.

Postimehele on kinnitatud, et mitmetes parteides on Eesti Energia monopolivastased arutanud, kuidas hoida ära põlevkivielektri täielikku ülevõimu, mida seitsme uue energiaploki ehitus tähendaks.

Tõenäoliselt oleks otsustatud seda piirata energiamajanduse pikaajalise arengukavaga, kuid Atonen soovis monopoli ohjeldamise au elektri hinna läheneva tõusu taustal endale saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles