Tartlane loob voodihaigete ühingu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartlane Ants Kaasik kutsub saatusekaaslasi endast teada andma, et luua Eesti Voodihaigete Ühing.

Kahe kõrghariduse ja kandidaadikraadiga Ants Kaasiku sundis haigus voodisse üle nelja aasta tagasi. Eesti voodihaigete ühingut on ta üritanud luua juba paar aastat. Tuleb asutada mittetulundusühing ja valida juhatus, praegu koostab Kaasik põhikirja.

Nüüdseks on aktiivne mees jõudnud organiseerimistööga nii kaugele, et on saanud kirja esimeste liikmete andmed. Oma soovist ühinguga liituda on teatanud kuus inimest.

Soov suhelda

«Me tahame, et meie elukvaliteet oleks parem, et leiaksime hõlpsamini nii meditsiinilist kui ka psüühilist abi ning oleksime kursis olulise info ja uudistega,» rääkis Kaasik.

Liikumisvõimetute inimeste materiaalne olukord pole küll kiita, aga see pole siiski peamine mure. Kõige tähtsam on voodihaigele emotsionaalne side teistega - võimalus kusagile kuuluda ja omavahel suhelda. «Vaevalt mõistab meid keegi paremini kui saatusekaaslane,» ütles Ants Kaasik.

Ants Kaasik ise kasutab raadiotelefoni ning saab luubi abil natuke lugeda, voodihaigete hulgas on aga palju neidki, kes ei saa telefoniga rääkida ega arvutit kasutada.

Toetajaliikmetena võiksid ühingusse kuuluda ka voodihaigete pereliikmed ja hooldajad. Meiesugused vajavad hooldust ööpäev läbi, tõdes Kaasik. Lähedastel on oht läbi põleda, ka nemad vajavad emotsionaalset tuge.

Kaasik kuulub sclerosis multiplexi ja pimedate ühingusse, kuid nende organisatsioonide tegutsemises on oluline koht seltskondlikul tegevusel - paraku ei ole voodihaigel võimalik sellest osa saada.

Toeks hooldajatele

Voodihaigete ühing suudab ehk nõutada rohkem tähelepanu nii voodihaigete kui ka nende hooldajate vajadustele, loodab Kaasik.

Meie sotsiaalpoliitika võiks pöörata rohkem tähelepanu omastehooldusele, näiteks sellele, kuidas saavad lähedaste põetamisega hakkama lapsed, kes käivad tööl.

Ants Kaasik palub helistada ühinguga liituda soovivatel voodihaigetel või nende omastel ja hooldajatel Tartu muretelefonil 7367 127, tööpäeviti kell 15-19.

Oma andmed võib saata ka arvutiposti teel aadressil: voodihaige@hot.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles