Salasigaretiäri on tänavu hoogustunud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tollitöötajate poolt avastatud salasigaretid.
Tollitöötajate poolt avastatud salasigaretid. Foto: EMTA

Maksu- ja tolliameti teatel on viimasel ajal tunduvalt suurenenud ebaseaduslik tegevus üle tollipiiri toimetatava aktsiisikauba, sealhulgas tubakatoodete osas.


Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järgi sõnul on ka juuli algusest jõustunud väljastpoolt Euroopa Liitu maksuvabalt sissetoodavate sigarettide piirmäära langetamine kantud vajadusest võidelda illegaalse sigaretituruga. «Täna pole haruldased juhtumid, kus legaalselt sissetoodud sigaretid muutuvad Eestisiseselt illegaalse turu osaks,» selgitas Järg.

Maksu- ja tolliameti analüüsi kohaselt on alkoholi ja tubakatoodete aktsiisivaba koguse sissevedu alates 2008. aasta lõpust oluliselt suurenenud. Piiri ületab iga päev ligi 8000 inimest, kellest ligi 90 protsendil on kaasas maksimaalne lubatud kogus alkoholi ja sigarette. Tänavu jaanuaris oli igakuine piiriületajate arv võrreldes eelmise aastaga suurenenud ligi 70 protsenti.

«Tõenäoliselt on nii suur muutus tingitud ka asjaolust, et alates 2008. aasta juulist saavad Venemaa kodanikud, kes omavad nn halli passi, käia Venemaal viisavabalt,» lausus Maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Liis Plakk.

Üle piiri tuuakse salasigarette täna peamiselt kahel viisil. Natuke suuremad kogused, kuni mõnikümmend tuhat sigaretti korraga, peidetakse sõidukite konstruktsioonidesse või muu kauba ja esemete sisse. Näiteks pole harvad juhtumid, kus sigarette on peidetud kommikarpidesse, mahlapakkidesse või riietusesemetesse.

Teine moodus oli tuua sisse legaalselt maksuvaba kogus sigarette ning organiseerida hiljem siseriiklikult nende kokkuostmine ja turustamine. Kuni tänavu 1. juulini tohtis üks inimene üle piiri tuua 200 sigaretti.

Plakk kinnitas, et siseriiklikult ei ole illegaalse müügi kohad oluliselt muutunud. «Endiselt turustatakse sigarette põhiliselt turgudel, korteritest, käest-kätte. Maksu- Tolliameti üksused koostöös teiste ametkondadega on käesoleva aasta esimeses pooles läbi viinud mitmed kontrolle ja ühisoperatsioone erinevate Eesti linnade turgudel,» lausus ta.

Salakauba temaatikaga kokku puutuvate politseiametnike sõnul aga on salasigarettide müük läinud aja jooksul järjest rohkem «põranda alla» ja päris avalikku kauplemist pole viimasel ajal enam täheldatud.

Põhja prefektuuri pressiesindaja sõnul on täna tegutsevatel salasigarettide müüjatel enamasti välja kujunenud oma kindel klientuur, mis teeb selliste seaduserikkumiste avastamise ja tõendamise märksa raskemaks.

«Enamasti on politsei tabanud salasigarettide müüjaid turgudel. On olnud ka selliseid juhtumeid, kus salatubakat on avastatud korterite läbiotsimise käigus, samuti on selle müügiga tegelenud ka mõned väiksemad poed või kioskid, mis on seetõttu ka oma tegevusloast ilma jäänud.

Eraldi statistikat selle kohta, kui palju on salasigarettide müüjaid viimasel ajal näiteks Tallinnas tabatud, politsei ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles