Jüri Jaanson kuulutas oma koduklubile sõja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viiendaks olümpiaks valmistuv sõudja Jüri Jaanson esitas Eesti Sõudeliidu juhatusele avalduse, kus leiab end olevat langenud vandenõu ohvriks ja palub abi 20 000 krooni väljanõudmisel koduklubilt SK Pärnu.

«Tänases situatsioonis olen sunnitud ühe tähtsama, olümpiahooaja eel abi küsima Eesti Sõudeliidult,» kirjutas eksmaailmameister avaldusega kaasnenud seletuskirjas.

Jaansoni väitel on kuus kuud enne Ateena olümpiat jäänud tema käsutusse vaid 1992. aastal valminud vana Empacheri paat, sest 2000. aastal firmast Filipp ostetud ühese andis SK Pärnu juhatus «tagaselja» samuti Ateenaks valmistuva Andrei Jämsa kasutada.

Segadus sponsoriga

Paksu pahandust tekitanud Filippi paat soetati Jaansoni tarvis Sydney olümpiamängude eel - Pärnu linn toetas ostu 50 000 ja firma ABB 20 000 krooniga.

Mullu sai Jaanson aga kuni MM-võistlusteni tasuta oma valdusse uue Empacheri paadi. Kuna eestlane esines MMil edukalt, on alus siiani tema sõuda.

«Empacheri staatus on selline, et see võidakse minult iga hetk tagasi küsida,» kinnitas eile USAsse treenima sõitnud Jaanson seletuskirjas. «Mul pole lõpuni teada, millise paadiga sel suvel sõidan.»

Jaanson peab ABB-d oma isiklikuks sponsoriks ja nõuab pärast Filippi üleminekut Jämsale, et talle tagastataks 20 000 krooni. Saadud raha eest lubab teha uue paadi esimese sissemakse.

«Soovin Eesti Sõudeliidu abi summa väljanõudmisel, samuti et raha kantaks Eesti Sõudeliidu arvele, sest antud olukorras pole välistatud minu lahkumine SK Pärnust,» kirjutas ta.

Pikka aega Jaansoni abimehena tegutsenud Jaan Tultsi sõnul on ABB ametlikult siiski sõudeliidu, mitte sportlase sponsor. «Kuid alaliit on toetaja võitnud eelkõige tänu Jüri saavutustele,» möönis ta.

Paati ära ei võeta

Mullu maikuus üritas Jaanson Filippi müüa - juba siis põrises tal peas uue paadi soetamise mõte. Juulis pöördus ametliku taotlusega sõudeliidu poole, kelle bilansis Filipp toona oli.

«Kuid teised sõudjad ähvardasid seepeale ka oma paadid maha müüa,» meenutas Tults. Ummikseisust pääsemiseks kanti Filipp Pärnu sõudeklubi bilanssi. Klubi juhatus ei nõustunud aga paati enam loovutama.

«Ütlesin Jürile, et ta on segi ajanud isikliku ja klubi vara,» sõnas SK Pärnu juhataja Arvo Loorits. Tema väitel läks Filipp sõudeliidu omandusse Jaansoni palvel - et SK Pärnu alust teistele kasutada ei annaks.

Tultsi sõnul neelas Jaanson müügitehingu nurjumise mõru pillina alla, praegust avaldust pidas treener juba pärast kaklust rusikatega vehkimiseks. «Eelkõige ärritas Jürit, et tema vana paat läks Hispaaniasse treeningulaagrisse mineva Jämsa valdusse,» leidis Tults.

Loorits ei mõista aga, miks eksmaailmameister klubi sopaga üle valada püüab. «Sõudeliidule saadetud e-kirjades põhjendas Jüri paadi müümise soovi sõnadega: et see ei jääks tolmu koguma,» meenutas Loorits. «Nüüd väidab, et Jämsale anti tema ainus tagavarapaat ja sõuda pole millegagi.»

Tultsi kinnitusel ei võta tehas Jaansonilt enne Ateena olümpiat Empacheri paati ära. «Meil pole ka otsest kohustust seda välja osta,» tõdes ta.

Mullu suvel toetas sõudjate olümpiakoondist juhtiv Tults Filippi müüki. «Töötame pidevalt rahapuuduses,» selgitas ta. «Tehing leevendanuks olukorda.»

Ent Tults mõistab ka klubi. «Pärnu linn on Filippi ostu toetanud ja SK Pärnu vajab paati,» tõdes treener.

Tults usub, et tüli ei sega Jaansoni olümpiettevalmistust, tegemist oli vaid hetkelise emotsioonide purskega.

«Kui Jüri ei saanuks Empacherit tasuta kasutada, sõitnuks ta Filippil edasi või tulnuks osta üle 100 000 krooni maksev paat,» märkis Tults. «Tänu tuntusele on Jaanson välja võidelnud soodsaid tehinguid, tal on raske mõista, miks teda nüüd ei toetatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles