Marko Aleksejev alistas olümpianormi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Detsembris kopsuklamüüdiat ravinud kõrgushüppaja Marko Aleksejev tegi eile endale päevase hilinemisega sünnipäevakingi, alistades Eesti meistrivõistlustel olümpianormi ja riigi siserekordi 2.27.

Sügisel suure koormusega harjutanud Aleksejev tundis novembri lõpus kehas väsimust. Ta pelgas, et on treeningutel üle pingutanud. Allan Eleranna hoolealune läks arsti juurde ja andis vereproovi.

7. detsembril selgus, et Eesti parimat kõrgushüppajat Aleksejevit nõrgestab sama viirus - kopsuklamüüdia -, mis rikkus kümnevõistluse olümpiavõitjal Erki Noolel nii mulluse sise- kui välishooaja.

«Hinge tekkis mure ja meel muutus vahepeal päris morniks,» meenutas Aleksejev rasket olukorda. «Suur töö oli juba tehtud, ühtäkki puudus selgus, mis saab. Detsember kujunes pikaks jõulupuhkuseks, harjutasin väga kergelt.»

Rekord kripeldas hingel

Eile näitas Aleksejev Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhallis senise karjääri parimaid hüppeid, maa külgetõmbejõud oli justkui kadunud. Laupäeval 25-aastaseks saanud sportlane ületas 2.27 teisel katsel. Ta viibutas seejärel käsi, jagades rõõmu tuliselt aplodeerinud publikuga.

Senine Eesti rekord 2.26 kuulus kuus aastat Ramon Kajule, sama kõrguse oli ületanud ka Aleksejev. «Täna läksin väga kergelt lendu,» ütles värske rekordimees. «Tavaliselt kipun liiga palju jõudu hüppesse rakendama, nüüd seda probleemi ei olnud. Tahtsin endale tagantjärele sünnipäevakingi teha.»

Soojendusel ei olnud Aleksejevi enesetunne kõige parem, ent ta suutis etteasteks maksimaalselt häälestuda. Algkõrguse 2.10 ning ka 2.13 ja 2.19 ületas Audentese spordiklubi liige mängeldes.

«Eesti rekord kripeldas pool hooaega hingel,» tunnistas Aleksejev, kes kaisutas etteaste järel sõbratari. «Niisugust tulemust ootasin juba tänavusest teisest võistlusest saadik, kuid iga kord jäi midagi vajaka. Nüüd on üks mure kaelast ära, aga uued juba kaelas,» lisas ta muigamisi.

Aleksejev sihib sise-MMi normi 2.28 ja Marko Turbanile kuuluvat Eesti välisrekordit 2.30. Eile tegi ta ühe katse kõrgusel 2.29 ja kaks 2.31-l. «

Kui olin kolm korda nuiaga pähe saanud (loe: isiklik ja riigi rekord ning olümpianorm - toim), pidin edasi hüppama. Raske oli end veel kokku võtta.»

Siira inimesena märkis Aleksejev, et Ateena olümpiamängudele sõitmiseks tuleb kõrgus 2.27 alistada ka suvel. «Olümpianormi ületamine tõi kergenduse, aga mul pole mõtet Ateenasse minna, kui hüppan väljas vaid 2.22. Ma ei taha sattuda ajakirjanduse surve alla,» tõdes ta.

Aleksejev tänas abimeest Eleranda, kes on teda aidanud möödunud suvest saadik. Eelmise sisehooaja järel lõpetas kõrgustevallutaja koostöö Sven Andresooga. Nende ühislooming tipnes tulemusega 2.26.

Kasulik treenerivahetus

«Treenerivahetus tuli mulle igati kasuks,» sõnas Aleksejev ja rehmas: «Ütleme nii, et varem kiilus kõvasti kinni. Allan oskab suurepäraselt õpetada. Treeningud on üles ehitatud ala põhielementidele. Hoojooks on muutunud tervikuks.»

Eesti Kergejõustikuliidu peasekretäri Erik Pallase sõnul saab Aleksejev 60 000 krooni. «50 000 on ette nähtud igale olümpiamängude B-normi täitjale. 10 000 tipptaseme eest on tal juba käes,» selgitas Pallase.

Meestest krooniti kahekordseks Eesti meistriks Juri Kafanov - treenerite Toomas ja Katrin Klaubi õpilane võitis 60 m jooksu 6,90 ja 60 m tõkkesprindi 8,09ga. Kuulitõukes peremehetses Taavi Peetre tulemusega 18.40.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles