Taiwanlased purustasid Balti keti rekordi

Märt Läänemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üleeilne üleriigiline massimeeleavaldus «Käsikäes Taiwani eest» võis esialgsetel hinnangutel kokku tuua 2,5 miljonit inimest, ületades arvu poolest korraldajate loodetud miljonit enam kui kaks korda.

Taivanil moodustati miljoniline inimkett

Seega jätab nn Taiwani kett arvatavasti selja taha ka 15 aastat tagasi maailma ahhetama pannud Balti keti, kus arvatakse olevat olnud kaks miljonit osavõtjat.

Näinud oma silmaga ja telepildi vahendusel saare põhjatipust Hepingi saarekeselt alguse saanud ja lõunas Pingtungi maakonna Changlungi linnakeseni ulatunud, mööda lääneranniku maanteid läbi 18 linna ja maakonna kulgenud ligi 500 km pikkust inimketti, ei tundu pakutud arv liialdusena.

Vähe oli kohti, kus ahel piirdus ühekordse reaga; linnades paisus see mitme tuhande pealisteks massimiitinguteks.

500 Hiina raketti

President Chen Shui-biani sõnul, kes koos ekspresident Lee Teng-huiga ühendas rahvaga käed Põhja-Taiwani Miaoli maakonnalinnas, moodustas Taiwani rahvas nõnda «rahu suure müüri», vihjates teiselt poolt väina saarele sihitud ligi 500 Hiina raketile.

«Rahu» oligi taiwanlaste peamine sõnum maailmale, mida üle kümne protsendi saareelanikke tänavaile toonud üritusega taheti öelda.

Hiina idarannikule koondatud ülivõimas sõjaline löögirusikas ei ähvarda mitte ainult Taiwani. Pekingi ballistiliste rakettide tabamisulatusse jäävad ka Jaapani ja Lõuna-Korea linnad ning neil maadel paiknevad USA sõjaväebaasid.

Seepärast võiski meelevaldajate käes näha teiste hulgas loosungeid: «Safe Taiwan, safe Japan!» (Kaitstud Taiwan, kaitstud Jaapan!).

Meeleavalduse teiseks eesmärgiks oli üksmeele suurendamine Taiwani eri rahvusgruppide vahel.

Taiwanlaste (st kõige varasemate Kagu-Hiinast ümberasunute järeltulijate), hakkade, Mandri-Hiina uusasukate ja riigi elanikkonnast alla kahe protsendi moodustavate pärismaalaste vahelised suhted on siiamaani kohati üsna pingelised, mistõttu sisepoliitiliste konsensuste saavutamine on raske, kui mitte võimatu.

Valimiste eel

Ja lõpuks ei saa salata, et «Käsikäes Taiwani eest» oli ka osa president Cheni valimiskampaaniast, kes vähem kui kolme nädala pärast toimuvate valimiste eel seisab silmitsi väga tugeva vastase, Guomindangi esimehe Lien Chaniga.

Senised küsitlused näitavad jätkuvalt Lieni mõningast üleolekut. Mõlema kandidaadi toetus jääb 35–40% kanti.

Üleeilse üldrahvaliku meeleavaldusega lootis presidendi Demokraatlik Progressipartei koos oma liitlase Taiwani Ühtsusliiduga, kes olidki selle peamised korraldajad, mõjutada eelkõige umbes 20 protsenti neutraalsete valijate eelistust.

Taiwani keti toimumise kuupäev, 28. veebruar on Taiwani uuema ajaloo üks mustemaid tähtpäevi.

Viimastel aastatel tähistatakse seda kui rahupüha, meenutamaks 1947. aasta 28. veebruari intsidenti, mil Hiina Guomindangi valitsuse Taiwani kuberner laskis avada tule protestiks taiwanlasest tubakamüüja peksmise ja arreteerimise vastu Taipei tänavaile tulnud rahvahulga pihta.

See vallandas ülesaarelise ülestõusu, mille mahasurumise, nn valge terrori käigus hukati ja mõrvati kümneid tuhandeid taiwanlasi. 28. veebruari intsidendi meenutamine oli kuni 1988. aastani tabu.

Üleeile ühendasid meeleavaldajad täpselt kell 2.28 pärast lõunat käed ja, teinud kummarduse Taiwani mägede poole idas, hüüdsid loosungeid: «Armastame rahu! Armastame Taiwani! Kogu rahvas käsikäes Taiwani eest! Taiwan – jah! Hiina – ei!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles