Ujuvsaare uus asupaik on eelmisest ebastabiilsem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujuv saar.
Ujuv saar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Narva veehoidlal Eesti randa kinni jäänud ujuvsaar on praegu kinni oma uues asukohas, mis on ebastabiilsem kui eelmine.

Juunis triivis Eesti poolele umbes nelja hektari suurune metsaga kaetud ujuvsaar ja jäi esmalt seisma 400 meetri kaugusel Narva veehoidla paisust. Saar pääses sealt aga lahti ning liikus paisule lähemale.

Ida-Eesti päästekeskuse päästetööde teenistuse juht Tauno Suurkivi ütles neljapäeva keskpäeval BNSile, et saar on oma uues asupaigas paigal, samas on visuaalselt raske hinnata, kui kindlalt on ujuvsaar kinnitunud.

Suurkivi lisas, et kui varem oli ujuvsaar kinni kahe saare - Väike Georgi ja Königsholmi - vahel, siis nüüd on ujuvsaar kinni vaid ühte otsa pidi. Seega on tema praegune asupaik tõenäoliselt ebastabiilsem kui eelmine.

Millal ja mis suunas saar uuesti liikuma võiks hakata, on Suurkivi sõnul võimatu öelda, see sõltub muu hulgas ka tuulest ja veetaseme tõusust.

Suurkivi sõnas, et kui saar peaks liikuma hakates võtma suuna veehoidla paisule, on mõistlikum avada lüüsid saare läbilaskmiseks pärast selle põkkumist paisuga. Ta selgitas, et lüüside avamine kiirendab vee liikumist ning enne põkkumist lüüside avamine kiirendaks ka saare liikumist.

Suurkivi lisas, et otsuse lüüside avamise kohta langetab Vene pool, kes samuti vajadusel lüüsid tegelikult avab.

Suurkivi sõnul on tamm projekteeritud vastu pidama talvisele jääsurvele ning saar kindlasti ei avalda tammile samaväärset survet. Ta tõi välja, et tänavu on juba mõned pindalalt väiksemad ujuvsaared lüüsidest läbi lastud.

Erinevalt eelmisest asupaigast ei ohusta ujuvsaarel olevad puud praeguses asupaigas kahe riigi vahelisi kõrgepingeliine.

Juuni lõpul pääses kõrgvee tõttu Narva veehoidlas asuva saare küljest lahti ning triivis Eesti poolele umbes nelja hektari suurune metsaga kaetud ujuvsaar. Ujuvsaar jäi seisma Väike Georgi ja Königsholmi saarte vahel, 400 meetri kaugusel Narva veehoidla paisust. Sel nädalal pääses saar seniselt kohalt lahti ning liikus 200 meetrit põhja suunas, kus ta uuesti madalikule kinni jäi. Nüüd asub saar vaid 113 meetri kaugusel Narva veehoidla paisust.

Saarele minek on ohtlik. Kuigi keskosa ilmselt kannab inimest, on ääred hõredad ega pruugi inimest kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles