Kasepää vald keelas punaterrori ohvrite mälestustahvli

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Aidma
Rein Aidma Foto: Mihkel Maripuu

Peipsi äärde Kasepääle plaanitud punaterrori ohvrite mälestustahvlit üles ei panda, kuna vallavalitsus keelas selle ära, sest tahvlil olev langenute nimekiri on nendega kooskõlastamata.

Ärimees Jüri Krafti eestvedamisel valminud mälestusmärgil oli kirjas 11 punaterrori tõttu hukkunu nimi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Peipsiäärse Kasepää küla mullas on palju neid, kes langesid 1940. aastatel, seda nii eestlaste kui venelaste poolel. Üheks langenuks oli riigikogu liikme Rein Aidma vanaisa, kelle nimi on üks üheteistkümnest mälestustahvlil, mille avamine esialgu vallavalitsuse poolt ära jäeti.

«Selle kivi mälestus ei ole suunatud kellegi vastu, see on mälestus nendest aegadest kui punaterror tegi tegusid, mida me peame täna meeles pidama, et nad ei korduks mitte kunagi,» rääkis Aidma.

Selle arvamusega ühineb ka mälestusplaadi tellimise ja avamise korraldamise taga seisev Jüri Kraft, kes kommenteerib tänases Maalehes vallavanema Jüri Voodri otsust väitega, et too ei taha kohalike omavalitsuste valimiste eel minna tülli Kasepää venekeelse elanikkonnaga.

Vallavanema sõnul oli küsimus siiski selles, et üks inimene, kelle nimi ka kivile raiutud, on ise nõukogude ajal inimesi tapnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles