Tartu sai juurde kaks maailmameistrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veteranide maailmameistrivõistlustel sai kergejõustikutreener Martin Kutman teivashüppes kuldmedali, vasaraheites pälvis sama karva medali ärimees ja poliitik Neinar Seli.

Mullu sügisel 75. sünnipäeva tähistanud Martin Kutman alustas Saksamaal esimestel veteranide kergejõustiku sisemaailmameistrivõistlustel teivashüppevõistlust siis, kui tema kaks ülejäänud konkurenti olid juba võistluse lõpetanud (teise koha tulemus oli 2.20 meetrit).

Kõrgus 2 meetrit ja 40 sentimeetrit alistus kergejõustikutreenerile esimesel katsel, samuti nagu kõrgus 2.60 meetrit. Siinkohal on paslik märkida, et Abhaasias sündinud Kutman tegi teivashüppega algust juba 1946. aastal, toona tuli ta tulemusega 2.65 m piirkonna meistriks.

Tudengitest üle

Üle 75-aastaste klassis võidu taganud 2 m 70 cm alistus Kutmanile teisel katsel. Juba ligi 20 aastat ühe ameeriklase käes olevat M 75 klassi maailmarekordit 2.80 m proovis Kutman kahel korral, paraku edutult. Kolmandast katsest ta loobus.
«Mul on Tartus väga hea teivas, millega võinuksin ka kolmest meetrist üle minna, kuid selle transport Saksamaale olnuks kaunis tülikas. Otsustasin rentida teiba kohapealt, ent selgus, et see ei sobinud mulle,» selgitas 1954. aastal bambusteibaga isikliku rekordi 4.20 m püstitanud Kutman.

Pealegi oli keegi võistluste ajal ära võtnud tema juba mahamärgitud sammumärgid, lisas ta.

Kutmani äsjase suurtulemuse juurde võib võrdluseks tuua, et Tartu Ülikooli kergejõustikutudengite teivashüppenorm on 2 m 40 cm. «Tudengitega võiks praegu võistelda küll,» muigas Kutman.

Lisaks teivashüppekullale võitis Kutman hõbemedali 60 meetri tõkkejooksus. «Esimesed kolm tõket jooksin kõige ees, siis komistasin tõkkesse ja rütm kadus,» meenutas ajaga 12,17 sekundit lõpetanud kergejõustikuveteran.
Kutman küll leiab, et võinuks ka tõkkejooksus kulla võita, kuid samas ei muretse ta selle pärast väga.

«Mul oli juba ainuüksi seepärast hea meel, et jooksu võitnud rootslane Axel Fernausil nii pööraselt rõõmustas: võidu järel ta hüppas ja kargas ringi, enne riietusruumi minekut oli juba telefoni otsas, suhtles vist sugulastega,» naeris Kutman.

Vasaras kaksikvõit

Vasaraheites võitis klassis M 40 tulemusega 49.74 meetrit kuldmedali Neinar Seli, teine oli Estiko Investeeringute AS-i ehitusjuht Tiit Matjus, kel õnnestus 7 kilo ja 260 grammi kaaluv raudmuna lennutada 46.76 meetri kaugusele.

«Pärast esimest katset oli selge, et teised nii kaugele heita ei suuda,» sõnas kuue mehe konkurentsis avakatsel 48.96 meetrit kirja saanud Seli. «Lõpptulemus on normaalne, kuigi ilus oleks ikkagi olnud 50 meetri joon alistada.»
Sel suvel tahabki Neinar Seli alistada klassi M 40 kehtiva Eesti rekordi, mis on 54.84 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles