Peeter Volkonski kange Kuninga tagasitulek

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Trummid põrisevad, koerad lõrisevad, karud kargavad karmauhh! Püssid tärisevad, kondid värisevad, vapper Major annab au!
ETV legendaarne telelavastus, 1976. aastal saksa kirjaniku Joachim Knauthi näidendi ainetel valminud «Kuidas kuningas kuu peale kippus» elab sel kevadel läbi täieliku uuestisünni.

Kaks Eesti bändi, Kos­mi­kud ja No-Big-Silence, annavad välja ühisalbumi, millel interpreteerivad 28 aastat tagasi Ruja poolt lavastuse jaoks salvestatud muusikat. Samuti ilmub Eesti Televisiooni samanimeline videokassett.

«Kuidas kuningas kuu peale kippus» originaalmuusika autor on Peeter Volkonski ja tekstid kirjutas Dagmar Normet. Volkonski teeb kaasa ka uuel plaadil, samuti on külalistena kaasatud Hele Kõre, Peeter Malkov ja DJ Sinda.

Kuninga-projekti eestvedajaid, No-Big-Silence’i laulja Cram ja nii NBSis kui Kosmikutes trumme mängiv Kristo Rajasaare tunnistavad, et idee said nad juba paari aasta eest telelavastust vaadates. Ruja omaaegne muusika oli lihtsalt nii köitev. Lavastuse fännid on nad aga juba sellest ajast, kui see välja tuli.

«Kui ma väike olin ja kuueaastaselt etendust esimest korda nägin, mängisin muidugi majorit järgi ja laulsin tema pimm-pomm-pomm-hurraad,» meenutab Cram.

Kristo täiendab: «Nüüd naudin lavastuses mingeid teisi asju. Ja ei karda enam Eero Spriiti! Aga põhiline on olnud ikkagi Volgi muusika. Suhe sellesse ei olegi nagu muutunud, tundub sama super kui esimest korda lapsena kuulates.»

Mõlemal fännil on ka tõsiseid raskusi oma lemmiklugude leidmisega uuelt plaadilt. «Kõik on rajud lood,» ütleb Cram. «Ausalt – seal ei ole halba lugu,» veenab Kristo. Aga teineteisest sõltumatult jõuavad mõlemad tõdemuseni, et parimad on «Ei jaksa me» ja «Tisleri imelind».

Ehkki album sündis kollektiivse töö tulemusena, tuleb teha sügav kummardus NBSi kitarristile Kristo Kotkale, kes on kõige rohkem vaeva näinud nii arranžeerimise, uute teemade väljamõtlemise kui moodsate saundide lugudesse sobitamisega.
Ühisalbumi esitlus toimub 17. märtsil kl 19 Sõpruse kinos. Plaadi on välja andnud NBSi enda firma NBS Recordings. Ühe loo uuelt plaadilt on No-Big-Silence kuulamiseks välja pannud ka internetti www.no-big-silence.com/netshare/uus.MP3.

Samas esitletakse ETV videokassetti lavastuse originaalversiooniga. Lavastas Elvi Koppel, kunstnikutöö tegi Tiiu Übi, tantsud ja liikumise seadis Ago-Endrik Kerge. Mängivad Urmas Kibuspuu, Anne Paluver, Eero Spriit, Väino Laes, Kalju Orro, Aare Laanemets, Lauri Nebel, Teet Hanschmidt ja Külliki Tool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles