Laulupeo direktor seob toimkonnad tervikuks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu laulupeo direktor, Tartu Ülikooli kammerkoori president Indrek Mustimets (33) selgitab intervjuus, kuhu on jõudnud suurpeo ettevalmistamise järg, ning kinnitab, et tartlastel on põhjust uhkust tunda.

Kuidas kommenteerite väidet, et Tartu laulupidu 26. juunil on Tallinnas nädal hiljem peetava üldlaulupeo peaproov?
On arvatud jah, et Tartu ja Tartumaa koorid saavad siin korraks üldlaulupeo laulud läbi laulda. Repertuaar tõepoolest kattub, aga meil on siiski ise­seisev pidu, kus on suurt tähelepanu pööratud Emajõelinnale kui laulupidude hällile.
Kui palju koore ja lauljaid on Tartusse tulemas?
Registreerimine on ametlikult küll lõppenud, aga iga nädal annab endast teada veel mõni koor – ka mujalt Eestist. Praegu on end kirja pannud 111 koori ja 12 puhkpilliorkestrit, ühtekokku 4315 lauljat, tantsijat ja pillimeest.
Kes valmistavad Tartu laulupidu ette?
Laulupidu valmistab ette kolm suurt peotoimkonda, kellest mõnes mõttes on kõige tähtsam kunstiline toimkond. Selle liikmed panevad paika repertuaari ja vastutavad selle eest, et suurüritus oleks laulupeo nime vääriline.
Mida peate tegema teie kui laulupeo direktor?
Ma seon toimkonnad tervikuks. Minu ülesanne on tagada, et toimkonnad teaksid, mida on parajasti vaja teha ja mis neid ees ootab.
Mis väärib toimkondades viimasel ajal tehtust enim tähelepanu?
Kunstiline toimkond määras viimasel koosolekul laulupeo kontserdijuhiks-lavastajaks Tallinna Linnateatri muusikaala juhataja Riina Roose ja laulupeo kunstnikuks Viljandi Kultuuriakadeemia üliõpilase Kerli Petersoni.
Miks ei oleks võinud lavastaja ja kunstnik olla tartlased?
Oleksime leidnud neid töid tegema ka Tartu inimesi, aga nii on rohkem lootust näha laulupeo kujundust ja kontserdi lavastuslikku poolt uudse nurga alt. Soovime, et peole tulijad ei leiaks ennast rutiinsel laulupeol.
Ma ei taha öelda, et Tartu laulupeod on olnud igavad ja et neis ei ole olnud alati midagi uut ja värsket, aga vahelduseks võiks olla ka midagi muud.
Mida peavad lavastaja ja kunstnik tegema?
Riina Roose ülesandeks on laulupeokontsert tervikuks siduda ja seada paika kontserdi vahepalad. Kerli Petersoni ideid saab näha lauluväljaku ja rongkäigu kujunduses.
Kui kaugel on laulupeo eeskava koostamine?
Tartu laulupeo kunstilise juhi Alo Ritsingu eestvedamisel on kontserdi programm juba valminud.
Alo Ritsing on nii Tartu kui ka üldlaulupeo kunstiline juht. Kas tema tegevus ei saa niimoodi ühel või mõlemal pool kannatada?
Ma arvan, et mõlemad on tema südameasjad, ja ma usun, et kumbki pidu seetõttu ei kannata. Tartlased saavad aga üle pika aja jälle uhkust tunda, et Tartu dirigent ja aukodanik on nii tähtsal kohal, nagu seda on üldlaulupeo kunstiline juht.
Kas Tartu laulupidu lõpeb nagu tavaliselt peotule kustutamisega?
Ei, pärast kontserti saavad üle nelja tuhande peolise ja ilmselt sama palju publikut osa suurest simmanist lauluväljakul.
Peaesinejaks on kutsutud Väikeste Lõõtspillide Ühing eesotsas Marko Mat­verega. Sellist peolõppu ei ole varem kunagi kavandatud.
Üldlaulupeo sooduspiletid on alates 15. märtsist müügis. Millal saab osta Tartu laulupeo pileteid?
Nii reklaamikampaania kui ka piletimüük algab aprillikuus. Pileti hind on juba teada – kõikidele huvilistele 25 krooni.
Ühe ja sellesama piletiga saab nii laulupeokontserdile kui sellele järgnevale simmanile.

Laulud kõlavad Tartus ja Tallinnas

• Tartu laulupidu algab Tartu lauluväljakul 26. juunil kell 18, laulupeotuli süüdatakse kell 16.30 Narva mäel.
• Tallinnas on üldlaulupidu ja -tantsupidu 2.– 4. juulini Tallinna lauluväljakul ja Kalevi keskstaadionil.
• Nii Tartu peo kui ka üldlaulupeo kunstiline juht on Alo Ritsing.
• Üldlaulupeo piletite soodusmüük algas 15. märtsil, Tartu laulupeo piletite müük algab aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles