Jalgpallurid valmistasid fännidele pettumuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Eesti jalgpallikoondise 0:1 kaotus nõrgendatud koosseisus Tallinna saabunud Põhja-Iirimaa meeskonnale valmistas ligi kolmele tuhandele Lilleküla staadionile kogunenud pealtvaatajale pettumuse.

Võõrustajate aeglane tegutsemine ja lonkav koostöö võimaldas avaminutitest saadik kohtumist kontrollinud põhjaiirlastel lõpetada oma võiduta jäämise seeria 15 järjestikuses mängus. Võiduvärava lõi esimese poolaja teisel lisaminutil David Healey, kelle tabamusele reageerisid marulise kisakooriga poolsada Põhja-Iirimaalt saabunud fänni.

Eesti kaotas Põhja-Iirimaale

Peatreener Arno Pijpers pidas hoolealuste etteastet viletsamaks ka veebruarikuisest mängust Maltaga, mille Eesti kaotas võõrsil 2:5.

«Seal lõime vähemalt kaks väravat ja tekitasime veel mõned ohtlikud võimalused,» meenutas juhendaja. «Põhjaiirlased suutsid aga nullida kõik meie püüdlused ning pälvisid teenitud võidu.»

Mitme põhikoosseisu palluri vigastuste tõttu tavapärasest nõrgemas koosseisus esinenud Eesti ei saanud kordagi mängumasinat ladusalt käima, koostöö poolkaitsjate ja ründajate vahel logises.

«Rõõmustas vaid Raio Piiroja ja Andrei Stepanovi kindlus keskkaitses ning Martin Reimi panus kaitseliini abistamisel,» tähendas Pijpers. «Koondise esinemine tervikuna osutus pettumuseks – kohati riskeerivaltki tegutsenud vastased ei lasknudki meil oma mängujoonist üles võtta.»

Põhjaiirlastele magus võit

Reim loodab, et koondis leiab paari kuuga ladusa mängurütmi. «Meil on alles hooaja algus, Inglise klubides pallivad põhjaiirlased on ammu vormis,» selgitas ta. «Ja mitu korda oleme tänavu murul mänginud?»

Reimi hinnangul sai Eestile saatuslikuks vastaste valitud mänguplaaniga kaasajooksmine. «Lõime ette liiga palju pikka palli, aga pidanuksime rünnakuid juba alates kaitseliinist lühisöötudega üles võtma,» selgitas koondise kapten. «Miskipärast me seda ei julgenud, kuigi teame, et brittidele on peamängus võimatu vastu hakata.»

Viimati 2001. aasta oktoobris MMi valikmängus Maltaga võidurõõmu kogenud põhjaiirlased jõudsid tabamuseni avapoolaja teisel lisaminutil – Inglismaa esiliigaklubisse Preston North End kuuluv David Healy läkitas karistusala nurgast täpse pommlöögi Martin Kaalma valvatava värava ristnurka.

Sama mees lõpetas poolteist kuud tagasi heitluses Norraga maailma edetabelis 124. kohale pudenenud Põhja-Iirimaa koondise rohkem kui kaheaastase väravapõua.

«Nii pika vaheaja järel on tore võita,» tõdes külaliste peatreener Lawrie Sanchez. «Seisime kaitses kindlalt ja lõime väga kauni värava. Hästi tegutses ka väravavaht Maik Taylor.»

Eesti püüdlused viigiväravani jõuda jäid mannetuks. Näiteks 80. minutil karistusalas vabaks jäänud Maksim Smirnovi madal löök vuhises paremast väravapostist kindlalt mööda. Sama võimalustevaesel esimesel kolmveerandtunnil takerdusid kõik rünnakualged keskväljal või külaliste kaitseliinis.

«Vastaste koostöö ja võistkonnavaim olid paremad,» möönis Pijpers. «Alati võid otsida tuhat vabandust, aga sel pole mõtet. Koondis mängis murukattel viimati kuus nädalat tagasi Malta turniiril, Flora pallurid on harjutanud seejärel vaid kunstkattega väljakul.»

Koondises debüteerinud 18-aastane Moskva Spartaki edurivimees Tarmo Kink ootas vasakul äärel korduvalt asjatult palli – kaaslased ei märganud vabaks jäänud noormeest.

Eestil puudus kooskõla

«Meeskond ei leidnud kooskõla,» tõdes avapoolajal võõrustajate ainsa väravalöögi sooritanud Kink. «Ehk pabistasime liialt – noorenenud koondises oli ju mitu uut pallurit.»
Ettenihutatud ründajana tegutsenud Indrek Zelinski jäi duellis Inglise ja Šoti liigades karastunud vastastega aeglaseks, keskväljameeste Reimi ja Marko Kristali söödud ei jõudnud sageli adressaadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles