Vastukaja: Jagan ja valitsen

Mall Hellam
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Partnerid EMSKst on nördinud Eesti valitsuse «jaga ja valitse» võtete kasutamisest kodanikeühenduste nimetamisel majandus- ja sotsiaalkomiteesse.

Minister Tiit Tammsaar tutvustas 31. märtsi Postimehes oma arusaama «õigetest» ja «valedest» kodanikeühendustest. Tekib tunne, justkui oleksime ikka veel 15 aasta taguses ühiskonnas, kus võimukandja «keelab, käseb, poob ja laseb».

Jutt käib Eesti liikmekandidaatide nimetamisest Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomiteesse (EMSK), kus alates käesoleva aasta 1. maist hakkab põhiliikmena tööle seitse valitsusvälise organisatsiooni esindajat Eestist.

Nizza lepingu kohaselt on EMSK Euroopa Liidu nõuandev institutsioon, mille liikmed esindavad sõltumatuid vabaühendusi, olles sillaks otsustajate ja kodanikuühiskonna vahel. See on üks väheseid võimalusi kodanikuorganisatsioonidele end ELi tasandil kuuldavaks teha. Vastavalt reglemendile kuuluksid Eestist EMSKsse kaks töövõtjate, kaks tööandjate ja kolm muude kodanikuühenduste esindajat.

Eesti liikmekandidaatide esitamiseks loodi sotsiaalministri eestvõtmisel töögrupp, kuhu kutsuti nii mittetulundusühenduste kui ministeeriumide inimesi.

Ekspertide töögrupp jõudis seitsme põhiliikme ja seitsme asendusliikme kandidaadi osas konsensusele. Ühenduste valikul võeti arvesse esindatavate organisatsioonide võimekust oma liikmete huvide kaitsmisel, rahvusvahelise suhtlemise kogemusi, samuti osalemist üleeuroopaliste võrgustike töös.

EMSK liikmete puhul on eriti tähtis see, et organisatsioon oleks avalikust võimust sõltumatu ning nn rohujuuretasandi ühendus, kus algatused tulevad altpoolt.

Valitsustele esitatud nimekirjas ei sobinud põllumajandusministrile Eestimaa Talupidajate Keskliidu kandidaat ning ta alustas koalitsioonipartneritega poliitilisi läbirääkimisi nimekirja muutmiseks, mis tähendas keskliidu kandidaadi asendamist Põllumajandus-Kaubanduskoja (PKK) inimesega.

Ministri sõnade kohaselt on PKK õigem organisatsioon, kuna «põllumajandussektori konsolideerimiseks oleme teinud valitsuse peamise partnerina panuse PKK-le». Siinkohal tuleb ministrile meelde tuletada, et EMSK on just see institutsioon, mis ei ole valitsuse hääletoru ELis (selleks on teatavasti ministrite nõukogu).

See juhtum näitab selgelt, kuidas suhetes nõrgematega, mida meie võimukandjate arvates kodanikuühendused on, ajab riik endisaegset teerullipoliitikat. Sellistel puhkudel otsustajad millegipärast ei viita enam «euroopalikele tavadele». Igal juhul on partnerid EMSKst nördinud Eesti valitsuse «jaga ja valitse» võtete kasutamisest kodanikeühenduste nimetamisel majandus- ja sotsiaalkomiteesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles