Omaaegne hittsaade tähistab 40. sünnipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Ringhäälingumuuseumis Türil avatakse laupäeval kunagist populaarset põllumajandussaadet «Tere hommikust, põllumehed!» meenutav näitus, millega tähistatakse 40 aasta möödumist sarja avasaatest.

Esimene saade «Tere hommikust, põllumehed!» oli Eesti Raadio I programmi kavas pühapäeval, 19. aprillil 1964. a. Saatele kirjutas algusmuusika Aarne Oit, laulusõnad helirežissöör Eero Sepling.

Esko Tasa toimetatud esimeses saates kuulati ilmajaama kommentaari, keskkomitee töötaja sõnavõttu, peatoimetaja Isaak Sermani mõtteid saate saamisloost ja tulevikuplaanidest ning Jõgeva rajoonis elava maamehe mõtteid pühapäevase põllumeestetunni vajalikkusest.

Aastakümneteks saatekavasse jäänud põllumeestetunni põhilisteks tegijateks olid Esko Tasa, Kaljo Jaagura ja Erni Järvsoo. Nende eesmärk oli teha ajaviitelist maarahvasaadet. Nii oli igas saates lisaks maaelu kajastavatele lugudele ka sobivat muusikat ning humoreske. Toimetaja Esko Tasa on meenutanud, et kuna sobivaid tekste kusagilt võtta ei olnud, siis «higistas» ta sageli ise öösiti neid kirjutada.

Saatest sai tuntuks ka Sulev Nõmmiku mängitud-loetud Ernst Kern ehk Kärna Ärni. Kauaaegne toimetaja Kaljo Jaagura on meenutanud, et esimest korda kõlas Uduvere Ärni lugu saates 1974. a. Enne Sulev Nõmmikut proovisid Uduvere Ärni kuju loomist Endel Padrik, Karl Kalkun, Aksel Küngas, Endel Nõmberg, Igor Kurve, Ago Saller, Rein Aren ja Vello Viisimaa.

Viimane saade nimega «Tere hommikust, põllumehed!» oli eetris 3. jaanuaril 1993, edasi jätkati «Tere hommikust, maarahvas!» nime all.

Laupäeval kell 13 Eesti Ringhäälingumuuseumis avatav näitus heidab fotode, käsikirjaliste materjalide ja helidokumentide abil põgusa tagasipilgu kunagise põllumeestetunni tegemistele. Avamisele oodatakse ka endisi toimetajaid Kaljo Jaagurat ja Esko Tasat. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles