Majanduse doktoriõppe kavu ootab esimene täisakrediteering

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli majandusteaduskonda inspekteerinud rahvusvahelised eksperdid soovitavad anda selle kõigile õppekavadele täisakrediteeringu. Majanduse doktoriõppe puhul on see Eestis esmakordne nii kõrge hinnang.

Ehkki Eesti kõrghariduse hindamise nõukogu pole oma otsust veel langetanud, on Tartu Ülikooli majandusteaduskonna dekaan Jüri Sepp ekspertide antud hinnangu tõttu rõõmus ja optimistlik.

«Tavaliselt ekspertide arvamust järgitakse,» lausus ta. «Kui ekspertkomisjoni soovitus kõik meie õppekavad täielikult akrediteerida leiab ka nõukogu heakskiidu, oleksime ainus ülikool Eestis, kes on majandusteaduse valdkonnas saanud doktoriõppekavale täisakrediteeringu.»

Poolteist ülikooli

Sepp märkis, et sel juhul oleks Eestis täpselt poolteist majandusteadusega tegelevat ülikooli, sest TTÜ sai tingimisi akrediteerimise ja ülikooli tunnuseks on, et seal õpetatakse kõigil kolmel tasemel. Kõrgkoole on majandusõpetuse vallas muidugi rohkem.

Paari kuu eest lükkas ülalnimetatud nõukogu rahvusvahelise ekspertkomisjoni hinnangule tuginedes tagasi EBSi ärijuhtimise õppekava akrediteerimistaotluse. Otsuses on viidatud tervele reale puudustele õppekava sisus ja asjaolule, et doktoriõppe tarvis ei ole teadustöö tase selles kõrgkoolis veel piisav.

Tallinna tehnikaülikooli majandusteaduskonna doktoriõppekavad on saanud mitu aastat tagasi tinglikult akrediteeritud. Teaduskonna dekaan Alari Purju nimetas tartlaste doktoriõppekava tunnustamist suurepäraseks uudiseks, seda mitmel põhjusel.

Esiteks on Purju sõnul väikese riigi väikestel ülikoolidel üldse raske doktoriõppe täisakrediteeringut saada, sest napib õppejõude. Nii TTÜ kui Tartu Ülikool on püüdnud olukorda lahendada välismaiste, eeskätt Soome ülikoolidega koostööd tehes.

Näiteks võtavad üliõpilased mingid moodulid, mille õpetamiseks Eestis kompetentsi napib, Soomest.

Teiseks rõõmustab Purju seepärast, et doktoriõppe vallas teevad TTÜ ja TÜ tihedat koostööd, ehkki magistri- ja bakalaureuseõppe tasemel ollakse pigem konkurendid.

Jüri Sepp rõhutas, et õppekavade akrediteerimine on õppeasutuse üks peamisi kvaliteeditunnuseid. See andis põhjuse ekspertide arvamust südamevärinal oodata.

Bakalaureuse- ja magistriõppekavade puhul polnud ärevus Sepa sõnul küll nii suur, sest nende puhul oli tegu juba korralise akrediteerimisega, mis käib iga seitsme aasta tagant.

Tuli ka soovitusi

Siiski jagati ka Tartu Ülikooli majandusteaduskonnale mitmeid soovitusi. Näiteks õppekavade osas soovinuks eksperdid ainete suuremat mitmekesisust.

«Teine pool oli näiteks see, et ega teadustööks muidu õiget keskkonda saa, kui pole uurimisrühmi, kus on vanad ja noored koos,» lausus Sepp.

Tartu Ülikooli magistri- ja doktoriõppe peaspetsialist Anita Kärner kinnitas eile, et üldiselt on Tartu Ülikooli kõik doktoriõppekavad akrediteeritud, välja arvatud kõige uuemad, millel pole veel lõpetajaid. Ka lõpetanute olemasolu on tema sõnul üks akrediteerimise eeldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles