Rahvaliit: kõigepealt tulgem toime alkoholiprobleemiga

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: AFP / Scanpix

Rahvaliidu aseesimehe Ene Tombergi hinnangul tuleks enne narootikumide legaliseerimisest rääkima hakkamist lahendada Eestit räsiv alkoholiprobleem.


«Tänases Eestis puudub veel joogikultuurgi, esmalt proovime tulla toime alkoholi tarbimisega,» kommenteeris ta Postimees.ee'le õigusteadlase Jaan Sootaki ettepanekut.

«Alanud Õllesummeri esimestel päevadel on korrakaitsjatel käed tööd täis alkoholi liigtarbijatega. Ainuüksi Tallinnas pandi 2008. aastal alkoholijoobes toime 104 vargust ja 13 tapmist,» tõi ta näiteid.

Tomberg meenutas ka, et legaliseeritud kanepitarbimine ei tähenda, et iga noor või vana teaks, millal kanepi tarbimine lõpeb ja algab kuritegevus, tülinorimine või vägivald.

Ta meenutas uuringuid, mille autorid ei pea kanepit sõltuvusttekitavaks, lisades, et kanepilt on samas kerge minna üle üha tugevamatele lõõgastusvahenditele ja sattuda täielikku sõltuvusse erinevatest uimastitest.

Tombergi väitel tuleb olla ettevaatlik ka väikestesse narkokogustesse leebemalt suhtumisega.

«Psühiaatrite ja psühholoogide andmetest selgub, et ka väikese koguse tarbijast võib saada narkosõltlane, kes probleemide lahendamise asemel põgeneb ebareaalsusse, uimastite loodud maailma, kus ta tunneb end turvalisena.»

Tomberg leidis ka, et narkoravi võimalusi tuleb tänases Eestis tunduvalt laiendada, sest kättesaadavad võimalused on enam kui tagasihoidlikud.

Rahvaliit leiab, et uimastitest ja sõltuvuse tekkepõhjustest tuleb rohkem rääkida ja diskuteerida lapse ja noorukieast alates.

Tombergi sõnul on vaja algatada narkoteemalisi asjatundjate ümarlaudu ning ta küsis, kas neid ei võiks algatada mitte teadusinimesed ise.

«Kas esimene selleteemaline diskussioon ei võiks toimuda just Tartu Ülikoolis, arutelus osalejateks nii juristid, meedikud, majandusspetsialistid- ja teoreetikud jt? Ehk puudub julgus või küllaldane ettevalmistus selliste debattide korraldamiseks?»

Tartu Ülikooli kriminaalõiguse professor Jaan Sootak ja liberaalse mõttekoja Vaba Ühiskonna Instituut juhataja Paul Vahur leiavad, et Eesti võiks hakata liikuma narkootikumide tarvitamise legaliseerimise suunas. See vähendaks nende hinnangul Eestis ülekriminaliseeritust ja aitaks ühtlasi narkoprobleemiga tõhusamalt tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles