Lugeja küsib

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tahaksin oma tööandjaga palgatõusust rääkida, kuid ei tea, kuidas alustada. Kardan mõjuda pealetükkivalt ega taha teda vihastada, samas näen, et täidan rohkem ülesandeid kui töölepingus ette nähtud. Ehk annaksite mõned lihtsad nipid, kuidas palgaläbirääkimisi alustada?

Palgaläbirääkimistesse astumisel on kasulik esmalt endale täpselt selgeks teha, miks ma seda tahan teha. Abi võib olla endale järgmiste küsimuste esitamisest.

Mida ma täpselt tahan saada?

Kas minu soov on saada suuremat või tööle väärilist palka, tõestada oma vajalikkust, näidata oma võimu, saada juhi tähelepanu vms. Palgaläbirääkimised on kindlasti põhjendatud näiteks töökohustuste või majanduskeskkonna muutumisel või uuele töökohale asumisel.

Mis mind selles töös motiveerib?

Kas mul on seda tööd tehes lootus midagi saavutada (näiteks tunnustust, rikkust, tervist, armastust) või hirm midagi kaotada (kindlat sissetulekut, edu, suhteid)?

Millised on vajaduse tegelikud põhjused?

Kas palgatõusu vajalikkus on tingitud soovist osta perele uus auto, tasuda lapse õppemaks, maksta ära laen või põhineb see hetkeolukorra majandusanalüüsil.

Kas ma olen teinud kõik, et olla parim?

Tuleks endalt küsida: mida olen teinud selleks, et end järjekindlalt arendada?
Milline on ettevõtte palgapoliitika ja -süsteem?

Kui ettevõttel on olemas juhatuse kinnitatud ühtne palgapoliitika (palga arvutamise ja väljamaksmise kord), tuleb järele uurida, kas palgatingimuste muutmise soov on selle dokumendiga kooskõlas ja sellekohaselt üldse võimalik.

Kas ettevõttel on võimalik pakkuda muid hüvesid?

Kuna palga tõstmisega suureneb ettevõtja maksukoormus, on kasulik vaadata, kas töötajat motiveerib miski muu, näiteks ametiauto või mobiiltelefoni võimaldamine, ettevõtte arenguperspektiiv, enesearendamisvõimalused, meeskond, karjäärivõimalus, ettevõtte positsiooni kindlus turul vms.

Milline on minu väärtus tööjõuturul?

Milline on hetkel ses valdkonnas tööjõu pakkumise ja nõudluse vahekord ning üldine majanduslik olukord?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles