Väärtuste paikapanek aitab toime tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aeg-ajalt võib ette tulla olukordi, kus töötaja tunneb, et on tüdinud ja väsinud oma tööst, ka töökaaslased ja töine õhkkond ei istu enam sugugi. Mida sel puhul teha?

Et olla iseendaga rahujalal, peavad igapäevaelu käitumisviisid toetama meie sügavamaid vajadusi ja soove. Vastasel korral tekib sisemine konflikt, mis võib kanduda üle kõikjale: koju, tööle, sõpruskonda jne.

Esitage küsimusi

Selleks et tõeliselt muutuda ja areneda, on esmalt tarvis teada ja enesele teadvustada väärtusi, millest elus juhindume. Need on meie põhiliseks sisemiseks mõõdupuuks, otsustamaks enese tegevuse õnnestumise/ebaõnnestumise üle, ning sügav sisemine rahulolu tulebki vastavalt sellele, kui palju meie käitumine väärtustega seotud on.

Esimeseks sammuks enesega kooskõla loomisel on oma väärtushierarhia kindlakstegemine. Selleks tuleb teil määrata ära oma rollid (näiteks vanem, laps, tööline, õppur) erinevates valdkondades (perekond, suhted, töö, aeg iseendale). Siinkohal pidage meeles, et edu isa või ema rollis ei saa õigustada läbikukkumist abikaasa rollis, kuid edu või ebaedu mingis rollis mõjutab teiste rollide kaudu siiski teie elu tervikuna.

Uurides väärtusi näiteks töösuhetes, esitage endale küsimus: «Mis on mulle kõige tähtsam tööalastes suhetes?» Võimaliku vastuse, näiteks «See, et ülemus mind toetab», järel esitage endale uus küsimus: «Mida olulist selles toetuse tundes minu jaoks on?»

Minnes vastustes järjest edasi, esitades enesele küsimuse «mis on selles olulisim?», saate lõpuks luua oma väärtuste nimekirja.

Võrrelge vastuseid

Väärtushierarhia moodustamiseks võrrelge saadud vastuseid. Kõrvutades vastuseid, küsige eneselt: «Kumb on mulle olulisem?», «Kui saaksin neist valida vaid ühe, siis kumma valiksin?»

Saadud hierarhias täpsustage üle kolm esimest. Küsige näiteks: «Mida täpselt see väärtus minu jaoks tähendab?», «Kuidas ma tean, et see on olemas?», «Mis paneb mind tundma, et see on olemas?», «Mis selle väärtuse tekitab?».

Täpsustanud väärtushierarhiast kolme esimest, küsige lõpuks eneselt: «Mis peaks juhtuma, et neid väärtusi minu elus rohkem oleks?»

Üllatate end isegi, kui mõistate, et kõik vastused on sisimas olemas ja ootavad vaid, millal neist teadlikuks saate. Nüüd, kus teate oma väärtuste hierarhiat, küsige eneselt: «Mida iga väärtus minu jaoks tähendab?» See analüüs aitab mõista, mida tõeliselt soovite ja milliseid tõendeid soovide täitumise kohta vajate.

Enamik inimesi on üllatunud, kui saavad analüüsi tulemusel teada oma kõrgeimad väärtused. Väärtushinnangute mõistmine annab vastuseid MIKS-küsimustele: miks ma teen seda või eelistan üht tegevust teisele?

Juhtide jaoks on otsustava tähtsusega teada oma töötajate väärtusi, kuna need on otsesed motivatsiooniallikad. Ilma selleta ei suuda juht mõjutada oma töötajaskonda püstitatud eesmärke täitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles