Tartu linnaarhitekt lahkus ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linnapea Andrus Ansip rahuldas eile Tartu linnaarhitekti Raivo Mändmaa lahkumisavalduse. Mändmaa kinnitas eile õhtul, et avalduse esitamiseks talle survet ei avaldatud.

Natuke rohkem kui kuu aega tagasi andis Ansip linna sisekontrolliteenistusele käsu algatada linnaarhitekt Raivo Mändmaa suhtes distsiplinaarmenetlus ja kõrvaldas Mändmaa kuni kaks nädalat kestva juurdluse ajaks ametist.

Linnapea soovis välja selgitada, kas on alust kahtlusel, et linnaarhitekt on Sõbra 31 ja 33 ehitatavatele kortermajadele projekteerimistingimusi ja ehitusluba väljastades jätnud täitmata seadustest tulenevad kohustused, rikkudes sellega kinnistute naabruses elavate inimeste õigusi.

Kirjas oli noomitus

Sisekontrolliteenistus tõestas toona, et projekteerimistingimusi ja ehitusluba väljastades oli Mändmaa osakond rohkem kui 30 juhul jätnud täitmata kooskõlastusnõude.

Linnapea karistas Mändmaad noomitusega.

«Eks ole oldud kah,» oli alates 2000. aastast linnaarhitekti ametit pidanud Mändmaa esimene vastus küsimusele, miks ta lahkumisavalduse esitas.

«Kui keegi arvab, et see töökoht on väga mõnus, siis ta eksib sügavalt. Olen varemgi lahkumisavaldusi sahtlisse kirjutanud, ent pole neid seni ära andnud,» lisas ta.

Mändmaa väitis, et survet ametist lahkumiseks keegi talle ei esitanud, kuigi selle väljaütlemisele eelnes pikk-pikk paus, mille vältel telefonitorru kostusid vaid korduvad sügavad ohked.

«See on väga väsitav, keeruline ja vastutusrikas töökoht,» oli tavaliselt abivalmilt jutukas Mändmaa seekord kidakeelne.

«Väga palju tahetakse selles ametis nii ühelt kui teiselt poolt. Tuled inimesele vastu ja aitad ehitada, küsitakse, miks sa lased? Kui ehitada ei lase, küsib inimene, miks sa ei lase?» rääkis Mändmaa.

Ametniku vaba tahe

Linnapea Andrus Ansip kinnitas eile õhtupoolikul Tartu Postimehele, et Mändmaa lahkumisel oli tegemist ametniku vaba tahteavaldusega.

Linna sisekontrolliteenistuse juhataja Raivo Bachmann ütles, et tema jaoks sai Mändmaa juhtum läbi sellega, kui ta esitas linnapeale aruande kooskõlastusnõuete täitmatajätmisest.

Bachmann väitis, et tema käsutuses pole materjali, mille põhjal võinuks/saanuks Mändmaale ametist lahkumiseks survet avaldada.

Küsimusele, mida ta edasi tegema hakkab, vastas Mändmaa pärast hetkelist mõttepausi tasasel häälel, et eks ta jääb vabakutselisena arhitektiametit pidama.

«Minu praktika on näidanud, et elan vabakutselisena kaks korda pingevabamalt kui linnaametis ja ega ma nälga ka jää,» sõnas ta. «Ega mul pikka puhkepausi olegi, sest paar pakkumist on juba ees.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles