Tarzan ja tema rekordid

Tiit Lääne
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sada aastat tagasi – 2. juunil 1904 – sündis USAs Pennsylvania osariigi söelinnas Windbergis 20. sajandi legendaarsemaid ujujaid ja Tarzani-filmides veelgi suuremat kuulsust kogunud Austria päritolu Johnny Weissmuller.

Antverpeni mängude järel 1920. aastal kerkis Johnny Weissmuller maailma esiujujaks. 9. juulil 1922 juhtus see, mida maailma spordipublik oli ammu oodanud. Weissmuller kroolis Almeda basseinis esimesena 100 meetrit alla ühe minuti. Aeg 58,6 oli koguni 1,8 sekundit parem senisest Duke Paoa Kahanamoku maailmarekordist.

Johnny Weissmulleri Austriast pärit vanemad rändasid Ameerikasse, elades tagasihoidlikult Chicagos.

Veel 11-aastaselt oli Johnny kehaliselt nõrk ja jõuetu. Kooliarst, vaadanud haiglase olekuga poissi, öelnud: «Noormees, tehke sporti, kas või ujumist ja kõik läheb korda.» Johnny ei julgenud tunnistada, et ta ei oska ujuda ja vastanud: «Tänan doktor. Ujumine on minu lemmiksport.»

Väike poiss võttis asja südamesse ja hakkas igal õhtul Chicago lääneosa läbival jõel ujumist õppima. 16-aastaselt puutus Johnny Illinoisi spordiklubis kokku legendaarse treeneri William Bachrachiga. Suur Bill tegi ettepaneku:

«Tõota mulle, et sa töötad minu juures ühe aasta ilma küsimusi esitamata ja ma võtan sind oma hoole alla. Sa oled minu ori ja võid põlata minu käsklusi, aga lõpuks sa purustad kõik siinsed rekordid.»

Nii arenes Weissmullerist ujuja, kes kümne aasta jooksul oli võitmatu 50 jardist kuni 880 jardini. Püstitas kokku 24 maailmarekordit ja võitis kahelt olümpialt viis kuldmedalit. Ning alistas unelmatepiirid 100 m ja 400 m vabaujumises.

Ja jätkas Tarzanina kuldsel kuulsuselainel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles