Meediaarvustus: Eurohääletuse abimees

Viljar Veebel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

www.votematch.net

Europarlamendi valimised on tulekul, aga kellele anda oma hääl? Üks võimalus oleks ehk kasutada internetimootorit Votematch, mille on loonud Hollandi poliitilise osalemise keskus.

Esiteks annab Votematch igale valijale hea ülevaate, millised küsimused on hetkel Euroopas valimisdiskussioonide keskmes. Seega saab hinnata, kas temaatika, millest näiteks teie lemmikkandidaat rääkida soovib, üldse europarlamendis kuulajaid leiab. Teiseks on see lihtne: testimiseks kasutatakse 25 teemat, millest enamik on nn keskmise valija jaoks ka valimisotsuse tegemisel kesksel kohal.

Küll aga ei pruugi Eesti oludes toimida Votematchi peamine lubadus anda nõu, mis partei lubab teie huve enam kaitsta. Seda kahel põhjusel.

Esiteks loodi algne Votematch Madalmaade parteisüsteemi pinnalt, Eestis ei pruugi aga kõik parteid kvalifitseeruda sellena, kellena end esitlevad. Liberaalidena on end esitlenud nii Reformierakond kui ka Keskerakond, sotsdemmidena Sotsiaaldemokraatlik Erakond; Isamaaliit, Res Publica ja Rahvaliit nimetavad end Euroopa Rahvapartei ehk populistide hulka kuuluvaks.

Oletagem, et valija saab oma eelistuste pinnalt soovituse valida liberaale. Paraku on sest vähe abi, sest Votematchi tase pole valmis Toomas Savi ja Vilja Savisaare maailmavaateliste erisuste analüüsiks. Samuti on ennatlik loota, et valija saab eelistustele Votematchi abil kinnitust. Hääletades näiteks Reformierakonna valimislubadustest lähtuvalt, saab testija soovituse valida hoopis EDD ehk integratsiooni seiskumist toetavate paremradikaalide poolt, ja proovides hääletada Keskerakonna lubaduste järgi, saab testija soovituse hääletada Euroopa Rahvapartei ehk populistide poolt.

Teiseks eksitab valijat valimiseelsetest lubadustest lähtumine. See aga on ratsionaalne vaid süsteemides, kus parteidel on pikk ajalugu ning poliitiline maastik on ühtlaselt jaotunud. Meie enamiku parteide puhul on ilmsed järsud kannapöörded, mis tulenevalt sellest, kas ollakse koalitsioonis või mitte.

Muuseas, keskmine Soome valija läks oma esimestel europarlamendi valimiste päeval hoopis puhkama või loodusesse jalutama, niisamuti on teinud juba aastaid ka keskmine britt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles