Tuuleparkide projekt läheb maksma 1,8 miljardit krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lähiaastatel kerkib Eestisse 43 elektrienergiat tootvat tuulikut ning peale Pakri, kus on ehitustöid juba alustatud, kerkivad need veel Paldiskisse ning Türisallu, kirjutab Äripäev.

Kõigi kolme projekti kogumaksumus on ligi 1,8 miljardit krooni, millest 80 protsenti moodustavad tuulikud. Valmides hakkavad tuulepargid andma umbes 5 protsenti Eestis toodetavast elektrienergiast.

Pakri Tuulepargi maksus on 360 miljonit krooni, mis kaetakse omafinantseeringu ja pangalaenuga (suhtes 30:70). Projekti tasuvusaeg on kümme aastat.

Pakris on hetkel valmis üks õhuliin, teedeehitus läheb lahti lähemate nädalate jooksul, seejärel rajatakse vundamendid.

Tuulikud jõuavad laevaga Paldiski sadamasse suve lõpuks ning nende monteerimine algab septembris-oktoobris. Tuulikute tootja, Taani-Saksa firma Nordex Energy GmbH paneb need ka ise üles.

Kogu kompleks peab elektri tootmiseks valmis saama detsembris, kinnitas projekti vedava ASi Tuulepargid tegevjuht Hannu Lamp, kes kuulub ühtaegu ka OÜ Pakri Tuulepark juhatusse.

Et projektid on väga kapitalimahukad, kaasatakse nende realiseerimisse uusi investoreid. ASi Tuulepargid omanik, taanlaste firma Global Green Energy ApS tegutseb peamiselt arendajana, jättes endale maksimaalselt 50protsendilise osaluse.

Pakri Tuulepargis müüdi selle aasta mais kogu osalus norralaste valdusfirmale Vardar. Vastutus ehituse eest jääb aga endiselt taanlastele kuuluvale ASile Tuulepargid. Hetkel on veel lahtine, kes hakkab Pakri Tuulepargis opereerima.

Praeguse kokkuleppe kohaselt hakkab Eesti Energia Pakri Tuulepargile maksma 76 senti kWh eest ehk ligi 1,8 korda kõrgemat hinda, kui saab Narva Elektrijaam oma energia eest. Hind tuleneb elektrituruseadusest.

Pakri edasiarendusena rajatakse samasse kõrvale Paldiski Tuulepark, kus vajab aga lahendust veel riigile kuuluva maa saamine. Eramaa suhtes on seal kokkulepe juba saavutatud.

Suhteliselt kindel on ka Türisalu Tuulepargi rajamine, mis on kavandatud kunagise Vene raketibaasi territooriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles