Pidu täitis lauluväljaku otsast otsani

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsjase Tartu laulupeo ja eeloleva üldlaulupeo kunstiline juht Alo Ritsing räägib küsimustele vastates rahvuslikus mõtlemises toimunud nihkest, mis on toonud kaasa laulmise iseenda rõõmuks.

Kui palju suutis teid seekordne pidu üllatada?

Kas see oli just üllatus, aga oli hea kuulata ja vaadata, kui hästi olid lauljad, puhkpillimängijad ja tantsijad kava ette valmistanud.

Miks kogunes nii palju publikut, et istmeread said tihedalt täis ja istujad täitsid ka nõlvad?

Laulupidu näitas, et meie rahvuslikus mõtlemises on toimunud väike nihe. Oleme jälle leidnud, et laulupidu on meile endile vajalik, mitte nii, nagu mõned aastad tagasi öeldi, et meil ei ole enam kellegi vastu laulda.

Ma arvan, et nüüd me harjume iseendale laulma, laulame iseenda rõõmuks.

Kuulajaid tõi kokku ka tubli reklaam, ja muidugi oli ilm väga hea. Seda juhtub harva, et laulupeol ei saja.

Millise hinde annate Tartu laulupeo korralduslikule küljele?

Päris viit ei saa anda. Oli väikseid tõrkeid, nagu näiteks hilinemisi lavaletulekuga, nii et tekkis pause. Need olid aga tingitud sellest, et samal päeval tehti proovis liikumine läbi vaid üks kord.

Tartu pidu on väga kompaktne, kuulajad ja esinejad on lähestikku. Kõik apsud on selgesti näha, aga samas on publik mõistev ja väikeste tõrgete puhul halvakspanu ei tule.

Mida kogesid laulupeolised sellist, mida nad saavad kasutada Tallinnas eeloleva nädalavahetuse üldlaulupeol?

Need kaks pidu on suuruselt erinevad, nii väljaku kui ka osavõtjate poolest. Ja korraldustoimkonnad on samuti teised.

Enamik nendest kooridirigentidest, kes juhatasid Tartus, teevad seda ka Tallinnas. Siin said koorid ja dirigendid hea vastastikuse kogemuse, ja see on väga tähtis. Tartus oli ju palju lauljaid, neljandik või viiendik Tallinnas üles astujatest, ja on selline ütlemine, et üks esinemine asendab mitut proovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles