Taiwani laastas 25 aasta hävitavaim taifuun

Märt Läänemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädala lõpul möllas Taiwani ümbruses taifuun Mindulle, mille hävitustöö tagajärgi hinnatakse viimase veerandsaja aasta laastavaimateks.

Enne möödunud neljapäeval Taiwani jõudmist laastas Mindulle Filipiine, kus rajus hukkus üle 30 inimese ja peavarjuta jäi tuhandeid.

Taiwanile jõudes tõi raju enesega kaasa erakordselt tugevad vihmad, mis kestavad siiamaani.

Mõnes Kesk-Taiwani piirkonnas sadas kolme päeva jooksul alla ligi 2000 mm ehk 80 protsenti aastanormist.

Vihmade põhjustatud üleujutuste, mudavoolude ja maalihete tekitatud kahjustusi võrreldakse 1999. aasta septembri katastroofilise maavärina omadega.

Hävinud põllud

Teisipäevase seisuga loeti Taiwanil kokku 21 taifuunis hukkunut, 14 inimest on teadmata kadunud. Kahjustatud on ligi 200 000 majapidamist, mägipiirkondades on tuhanded inimesed muust maailmast ära lõigatud.

Ametlikel andmetel on hävinud umbes 40 000 hektarit põlde ja istandusi ning ligi 1000 hektarit metsa. Põllumajandusele tekitatud kahju hinnatakse 3,3 miljardile Taiwani dollarile (umbes 1,32 miljardit Eesti krooni).

Kolme hüdroelektrijaama osalise või täieliku rivist välja mineku kahjusummaks arvatakse 10 miljardit Taiwani dollarit (ligi 4 miljardit Eesti krooni). Muid kahjusid pole veel kokku arvutatud.

Tormide risttee

Valitsus eraldas esmaspäeval 10,2 miljardit Taiwani dollarit (4,1 miljardit Eesti krooni) taifuuni tagajärgede likvideerimiseks ja kahjude kompenseerimiseks. Iga hukkunu pere saab riigilt 100 000 dollarit (40 000 Eesti krooni) otsest toetust.

Peale ametlike institutsioonide osalevad päästetöödel kohalik Punane Rist ning kristlikud ja budistlikud abi- ja heategevusorganisatsioonid.

Taifuunid on Vaikse ookeani lääneranniku ja saarte igasuvine nuhtlus. Selle rahvusvaheliseks muutunud sõna algupära ongi hiinakeelne tormituult tähendav taifeng.

Taiwan on oma asukoha tõttu sageli taifuunide teele jääv piirkond. Igal aastal räsib saart kümmekond troopikatormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles