Tulevane jäähall kütab Jõhvis kirgi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi.
Jõhvi. Foto: REIN SIKK/VIRUMAA TEATAJA

Hoidmaks ära süüdistusi erapoolikuses, otsustas Jõhvi vallavalitsus, et volikogule juba esitatud tulevast jäähalli puudutav eelnõu ei kõlba, ning esitas kõrvale eelnõu, mis esimese välistab.

Kui volikogu kantselei eelmisel nädalal sel neljapäeval toimuva istungi eelnõu volikogu liikmetele saatis, figureeris seal üks dokument, mis lubas seada otsustuskorras hoonestusõigus Jõhvi valla munitsipaalomandis olevale maale aadressil Jõhvi vald, Jõhvi linn, Hariduse tn 5b osaühing Energest kasuks, kirjutas Põhjarannik.

Teisisõnu tähendanuks see, et Tartus juriidilist aadressi omav ning pikemat aega maakonnakeskuses jäähalli projekti arendamisest rääkinud firma saanuks Jõhvis äriajamiseks maatüki 30 aastaks ilma igasuguse konkursita.

Kas oli tegu lihtsalt vallavalitsuse tuhinaga võimalikult kiiresti jäähalli projekt käima lükata või ajendas selliseks eelnõuks muu põhjus, selles on vallavanem Tauno Võhmar ning volikogu opositsiooni esindaja Allan Valk eri meelt.

«See kõik on väga kummaline, nii küll ei tehta,» teatas Valk, kes eelnõust teada saades helistas ka Võhmarile, et seda kritiseerida.

Eilsel vallavalitsuse istungil aga vallavalitsuse arvamus muutus ning istungi protokollist võis jäähalli projekti kohta lugeda: «Vallavalitsuse liikmed on seisukohal, et hoonestusõiguse seadmiseks tuleb läbi viia avalik enampakkumine vastavalt Jõhvi vallavara valitsemise korrale.»

Küsimusele, kuidas vallavalitsus esitab volikogule kaks täiesti erisugust eelnõu, vastas Võhmar, et esimene ei olnud vallavalitsuse seisukohta peegeldav eelnõu. «Ütleme nii, et see oli minu viga. Ikka tahad ju inimestele vastu tulla, kuid siis äkki saad aru, et sellega ju tõmbad endale vee peale,» arutles Võhmar, kelle sõnul pole ka esimeses eelnõus midagi seadusevastast. Ta eitas, et uut otsust tegema ajendas Allan Valgu pahane telefonikõne. «Otsustasime konkursi kasuks juba päev enne, kui Valk helistas,» sõnas ta.

Allan Valk ütles, et teda ei rahulda ka asjaolu, et volikogusse tuuakse enampakkumist pooldav eelnõu, mis jätab vallavalitsusele vabad käed otsustamiseks. «Kui konkursi tingimused jäävad vallavalitsuse koostada, siis on ju võitja teada ja konkursil pole mõtet. Tingimused peavad olema volikogus läbi räägitud ja need ei tohi olla umbes sellised, et firma nimi peab algama E-tähega.»

Valgu sõnul on Energesti näol tegemist riiulifirmaga, kellel puuduvad käive ning majandustegevus. Kuid enampakkumisel peaksid saama osaleda ainult need ettevõtted, kellel on mingi kogemus ja majandustegevus ette näidata.

Omanikeks loomaarst ja pangajuht

OÜ-l Energest avalike registrite andmeil tõepoolest mingit majandustegevust seni olnud pole. Omanikena on märgitud Tartus tegutsev loomaarst Tarmo Tähnas ning SEB Panga Jõhvi kontori direktor Enn Männiste.

Männiste kinnitas, et Energest on firma, mis on loodud vaid jäähalli projekti arendamiseks. «Oleme siiani tegelenud rohkem jäähalli arendamisega ning teinud valmis vastavad projektid,» lausus ta.

Valk ütles, et «teatud isikud» on tema tegevuse peale juba ärevaks muutunud. «Nad helistavad ja paluvad, et ma ei roniks neisse asjusse,» sõnas volikogulane, soovimata siiski öelda helistajate nimesid.

Volikogu opositsiooni puhul ei ole siin tegemist ausa mänguga. «Kui konkursi läbiviimise õigus tahetakse jätta vallavalitsusele, siis ma ei kavatse sellega leppida, sest midagi head sellest ei tule. Lähen kas või kohtuni välja, et sellist tegevust takistada,» lubas Valk, lisades, et kavatseb homsel volikogu istungil sel teemal põhjaliku sõnavõtuga esineda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles