Tšehhid tõstsid võidusamba klaaspaneelid ümber

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhid asendasid samba ülaosas olnud punakaks tõmbunud paneeli samba tagakülje alumisest osast võetud paneeliga.
Tšehhid asendasid samba ülaosas olnud punakaks tõmbunud paneeli samba tagakülje alumisest osast võetud paneeliga. Foto: Uwe Gnadenteich

Vabadussõja võidusamba defektidega klaaspaneele välja vahetama saabunud Tšehhi töömehi tabas töö käigus ebameeldiv üllatus.


Nimelt selgus, et samba ülaosas, otse risti all asuva klaaspaneeli asendusplaat sinna ei sobi. Tegemist oli äärmise paneeliga, millel asuvad kinnituspoltide augud teistes kohtades kui keskmistel paneelidel. Ainsa sobiva asenduspaneeli olid mehed jõudnud juba allapoole paika panna.

Samba ehitanud ja nüüd garantiitöid tegeva Tšehhi firma 2HP töödejuhataja Pavel Rudolf oli alguses optimistlik ning kinnitas, et õige paneel on Tallinna laos olemas ja tuuakse peatselt kohale. Veidi hiljem selgus siiski, et sobivat paneeli Tallinnas siiski pole.

Seetõttu otsustati võtta üks paneel samba tagakülje alumisest osast ning panna see risti alla kahjustatud paneeli asemele. Peaaegu üleni punaseks muutunud paneel aga paigaldati ajutiselt samba tagaküljele, kus see ilmselt enamusele inimestest märkamatuks jääb.

Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Martin Jaško sõnul ministeerium tšehhide eksitusest suurt numbrit ei tee. Ta avaldas lootust, et sammas saab siiski mõistliku aja jooksul korda ja rohkem selliseid defekte ei ilmne.

«Loodame, et ükski plaat enam oma värvust ei muuda. Kui see peaks siiski juhtuma, siis vahetatakse kõik praakplaadid tšehhide kulu ja kirjadega välja, sest meievahelise lepingu kohaselt on samba kui ehitusobjekti garantiiaeg kolm aastat ja kõik selle aja jooksul avastatud vead peavad likvideerima nemad,» ütles Jaško Postimees.ee'le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles